Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Merkel kan ha avlyssnats sedan 2002

Annons

USA: underrättelsetjänst NSA har haft Tysklands förbundskansler Angela Merkels telefon på en konfidentiell avlyssningslista sedan 2002, enligt hemliga dokument som den tyska tidningen Der Spiegel på nätet tagit del av.

Om eller i vilken omfattning samtal avlyssnats eller övervakats är däremot inte känt, uppger tidningen.

Merkels telefon ska ha funnits på listan med avlyssningsobjekt fram till Obamas besök i Berlin i juni 2013.

När amerikanska företrädare tidigare förnekat avlyssningen har de enbart berört nu- och framtid. De har inte kommenterat om avlyssning eller övervakning kan ha skett tidigare.

Barack Obama har försäkrat Merkel att han inte haft kännedom om någon eventuell avlyssning. Om han hade haft sådan kunskap, skulle han enligt egen utsago ha gripit in och stoppat övervakningen, uppger Der Spiegel.

Tyska tidningen Bild am Sonntag uppger däremot att Obama redan för tre år sedan fick information om avlyssningen av hennes mobil och sms. Men han stoppade inte operationen utan lät den fortsätta.

Bild am Sonntag hänvisar till källor i amerikanska underrättelsekretsar. De beskrivs som förtrogna med operationen mot Merkel, och en av dem säger att Obama fick information om den hemliga avlyssningen direkt av NSA-chefen Keith Alexander.

Obama stoppade inte åtgärden då utan lät den pågå, säger Bild am Sonntags uppgiftslämnare.

Tidningen beskriver förhållandet mellan Merkel och Obama som frostigt redan från början. Obama har ofta kritiserat Merkels hållning i eurokrisen, och Tysklands nej till en insats i Libyen var ett annat irritationsmoment.

Vita huset ska någon gång efter det att Obama först fick informationen också beställt en omfattande dossier om Merkel. Eftersom varken Obama eller NSA-chefen litade på den tyska kanslern ville Vita huset "veta allt" om henne, uppger tidningen.

Informationen ska med hjälp av den "modernaste tekniken" ha samlats in på fjortonde våningen i den amerikanska Berlin-ambassaden och skickats direkt till Vita huset i Washington.

Enligt Bild am Sonntag var också Merkels företrädare, Gerhard Schröder föremål för det amerikanska spioneriet.

Mer läsning

Annons