Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer tas från de rika i skatteutjämningen

Västernorrland vinner 30 miljoner kronor mer i kommunal skatteutjämning i ett regeringsförslag.
Men kritiken haglar hårt från rika förlorare i Stockholmsregionen.

Det är finansdepartementet som vill fördela utjämningen mer rättvist mellan kommuner och landsting.

Kontentan är att de flesta vinner. I Västernorrland plussas 111 kronor på per invånare i varje kommun och för landstinget 13 kronor mer per invånare och år.

Det innebär totalt runt 30 miljoner mer för länet med start i januari 2016 om förslaget går igenom.

Tolv kommuner och Stockholms läns landsting går dock back. Merparten är rika kommuner som Danderyd, Täby, Lomma, Lidingö, Nacka och Vaxholm samt Stockholms stad.

Deras avgifter höjs och de förlorar en miljard som systemet kryddades med av den förra regeringen. Nu rasar protesterna.

– Regeringen visar sitt Stockholmsfientliga ansikte. De pengar som regeringen nu vill ta från Stockholm hade varit oerhört värdefulla för att bygga skolor och bostäder i vår snabbväxande stad, bloggar exempelvis Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd.

I Dagens Nyheter presenteras nyheten under rubriken "Så mycket mer skatt ska stockholmarna ­betala till alla andra". Inget nämns om stockholmares lägre kommunalskatt.

Omfördelningen från rika till fattiga i Robin Hoods anda välkomnas av Elvy Söderström (S), Örnsköldsviks förra kommunalråd.

– Man rättar till en dumhet att ge en miljard extra till de rikaste där tillväxten rinner in. Det är ett bra och klokt beslut, tycker hon.

Elvy Söderström ingick i den parlamentariska utredning som förändrade systemet. Nu skipas ytterligare rättvisa.

– Ja, men ändå är det olika förutsättningar. Det här är pengar som kommunerna behöver för att kunna bygga välfärd.

Läs mer i Marcus Bohlins ledare