Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mer stöttning redan i grundskolan"

Ta bort Individuella programmet och öka kraven för att söka in till gymnasiet. föreslår regeringens utredare Anita Ferm i ett nytt förslag.

- Det kan bli bra men det lär ju bli fler elever som måste gå ett liknande individuellt program istället, säger elever vid Vallaskolan i Sollefteå.

Idag krävs det att man är godkänd i minst tre ämnen för att ha behörighet att söka till gymnasiet. Enligt det nya förslaget måste man ha godkänt i 12 ämnen för att söka till högskoleförberedande program och åtta godkända ämnen för att söka till yrkesförberedande gymnasieprogram.

- Det kan bli bättre eftersom man kanske kämpar mer när man vet att det krävs mera för att komma in, säger eleverna vid Vallaskolan.

De går alla i nian och har precis gjort första sökningen till gymnasieprogrammen. De är överens om att höjs kraven för antagningen bör man öka stödet för eleverna på grundskolan.

- Mer kompetenta lärare och anpassa utbildningen mer efter vad varje individ behöver, säger eleverna.

Istället för det individuella programmet som finns idag föreslår Anita Ferm ett tionde år på grundskolan med tre olika inriktningar.

- Det verkar bra men vi tror att det kan bli dyrare. Nu måste man ju öka resurserna i grundskolan, och där är det redan lärarbrist, säger eleverna.


Läs mer i tisdagens TÅ.JOHANNA DAHLIN
0620 -257 93