Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer snack än verkstad

Folkpartiet röstar för en regeringsbudget som inte lägger en krona extra på sjukförsäkringen för att mindre än en månad senare slå fast att de ska ta strid för den samma. Hur hänger det ihop?

Annons

Det är mindre än en månad sedan regeringen lade sin budgetproposition. Det är två veckor sedan Socialdemokraterna kontrade med sin budgetmotion.

I ett av de två budgetförslagen finns en satsning på ersättningarna inom sjukförsäkringen.

"Vi vill att sjukförsäkringen ska ge ett reellt inkomstskydd så att de allra flesta verkligen får ut 80 procent av sin inkomst i ersättning vid sjukdom. På sikt vill vi höja taket i sjukpenningen till tio prisbasbelopp. I ett första steg vill vi höja taket till åtta prisbasbelopp 2013, vilket motsvarar en månadslön om 29 700 kronor", står det i en av budgettexterna.

Det kommer väl inte som en chock att det inte är i alliansens.

Tvärtom har alliansföreträdare stått i diverse debatter, inklusive partiledardebatten igår, och menat att Socialdemokraterna i sitt budgetförslag river arbetslinjen genom att höja "bidragen" för att inte jobba.

Så när Folkpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor, Ulf Nilsson, i en debattartikel i Dagens Arena igår började tala om hur partiet "måste ta strid för inkomstbortfallsprincipen i socialförsäkringarna" och argumenterar för ett höjt tak även inom arbetslöshetsersättningen måste man fråga sig vad han hade tänkt sig.

Är det bara ord? Om inte, varför vänta med att göra sitt utspel till dess att budgetproppen är lagd och antagen?

Det låter lite som när Lars Leijonborg inför valet 2006 lovade kämpa för sjukförsäkringen och sedan som första beslut med den nya högerregeringen 2006 röstade för att riva upp det beslut om höjt tak som den socialdemokratiska regeringen tagit tidigare samma år.

Samtidigt som Reinfeldt framhåller att han tycker att utvecklingen där allt fler tecknar privata tilläggsförsäkringar som komplement till den allmänna sjukförsäkringen är alldeles utmärkt, säger alltså Folkpartiet i debattartikeln nu att det bara är genom en allmän sjukförsäkring som alla "även de med medfödd sjukdom, kan vara säkra på att få försäkra sig. Riskerna sprids på många, kostnaderna kan hållas ned och solidariteten gentemot varandra upprätthålls".

I debattartikeln föreslår folkpartisten precis vad Socialdemokraterna gjorde i sin budgetmotion: en höjning av taket i sjukförsäkringen så att de flesta ska få 80 procent av sin inkomst i ersättning vid sjukdom. Och Nilsson påpekar att det inte alls handlar om "orealistiska budgetsatsningar".

Den extra kostnaden för att ge 80 procent av de försäkrade 80 procent i ersättning, skulle stanna vid 1,4 miljarder kronor.

Jobbigt läge för Reinfeldt att ha allianskamrater som bekräftar att Socialdemokraterna inte alls hotar någon arbetslinje när de försvarar socialförsäkringssystemet.

Jobbigt läge för Socialdemokraterna att veta att de i teorin har riksdagsmajoritet för att höja taket, men att folkpartisterna i praktiken alltid faller in i alliansledet innan ett sånt beslut kan fattas.

Annons