Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer skogsskador efter Simone än Sven

Annons

Skogsstyrelsen påbörjar en inventering av skogsskador efter stormen Sven i morgon. Men redan nu så bedöms skadorna vara betydligt färre än efter förra stormen Simone som inträffade i slutet av oktober.

Preliminärt så bedömer vi inte att skadorna är som det var efter Simone. Då handlade det om två miljoner kubikmeter skadad skogsmark i Götaland. Vi har inte fått in några särskilda larm från skogsbruket efter Sven, säger Lars Ekberg, regionchef Väst vid Skogsstyrelsen till TT.

Skogsstyrelsens inventering sker med bil utifrån förbestämda rutter. Så snart det har slutat blåsa uppmanas skogsägare att skaffa sig en överblick över eventuella skador. Däremot avråds de från att gå ut och röja upp efter stormen på egen hand.

Den största risken när det blåser lite är att en del skogsägare kanske tänker att man då kan ta hand om skador själv. Men det finns en stor risk för olyckor i stormfälld skog, och det krävs nödvändiga kunskaper för att ge sig ut. Man ska inte ge sig ut ensam för att röja upp, säger Lars Ekberg.

Skogsstyrelsen kommer under måndagen främst undersöka skog i Skåne och Halland.

Vi har varit i kontakt med skogsbruket och har uppfattat att det har blåst allra mest längs med kusten. Småland kommer därför inte att inventeras.

Mer läsning

Annons