Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer rättssäkerhet för terrorlista

En ombudsman inrättas för de misstänkta.

FN:s säkerhetsråd tog på torsdagen steg mot större rättssäkerhet i systemet med listor över personer, företag och organisationer som misstänks för kopplingar till terrorism.

Ombudsmannen ska med hjälp av medarbetare kunna undersöka misstänktas fall och lägga fram dem på ett "självständigt och opartiskt sätt" för prövning hos rådets sanktionskommitté. Ombudsmannen tillsätts på en första period av ett och ett halvt år.

FN:s listor på misstänkta har nu omkring 500 namn sedan de sattes upp 1999. De som hamnar på listorna kan råka ut för att alla deras tillgångar blir frysta, att de beläggs med reseförbud och andra restriktioner.

Systemet har kritiserats för att bevisen varit hemliga och att anklagade omöjligt kan försvara sig. I fjol ogiltigförklarade Europadomstolen för mänskliga rättigheter EU:s beslut att föra upp den svenska delen av det somaliska banknätverket al-Barakaat på sin terrorlista, som i sin tur bygger på FN:s lista.

I oktober i år ströks al-Barakaat även från FN:s lista. Därmed kan omkring en miljon kronor som varit frysta i åtta år komma att släppas.