Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till "oskyldigt häktade"

Annons

Statens kostnader för personer som suttit fängslade och sedan friats fortsätter att öka. Fram till sista oktober i år hade över 47 miljoner kronor betalats ut - långt mer än under hela 2011.

Den som har suttit häktad och sedan släpps kan få skadestånd via justitiekanslern (JK). Totalsumman har stadigt ökat, förra året betalades 40 miljoner ut.

Det är fler som begär ersättning nu än för tio år sedan. Många har nog blivit mer medvetna om att det går att få pengar, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Ökningen i år handlar delvis om att ersättningen höjdes den 1 januari. Nytt för i år är att den mediala uppmärksamheten vägs in i grundbeloppet. Det togs med i bedömningen av hur mycket ersättningen skulle höjas.

Det är mycket vanligare nuförtiden att det förekommer mycket publicitet, inte bara i vanliga tidningar utan också på andra håll på nätet, säger Skarhed.

Fler ansökningar om stora summor väntar dessutom på beslut. I den uppmärksammade Södertälje-rättegången friades två män, en 22-åring och en 32-åring. Deras fall behöver inte, som för de övriga 18, tas om eftersom deras domar hann vinna laga kraft. Männen satt häktade i över 1,5 år.

Båda har begärt minst 600 000 kronor var. 32-åringen vill dessutom ha över 300 000 för förlorad arbetsinkomst.

Mer läsning

Annons