Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer liberalt i dansk S-regering

Annons

Det liberala partiet Radikale Venstre stärker sitt inflytande i den danska politiken efter regeringsombildningen. Nu får partiet även ansvar för utrikespolitiken och skattepolitiken i den S-ledda regeringen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), visade på måndagen upp sina nya ministrar utanför kungliga slottet Amalienborg.

Vi känner allihop att det är en ny start, för en ny regering, sade hon vid en kort pressträff.

Med sig hade hon fyra nya ministrar - tre från S och en från R. Men det blev också andra rockader på ministerposterna.

De fyra nya ministrar som var med statsministern till Amalienborg var Mogens Jensen (S), som blir handels- och biståndsminister, Magnus Heunicke (S), transportminister, Kirsten Brosbøl (S), miljöminister och Sofie Carsten Nielsen (R), minister för forskning, innovation och utbildning.

Helnytt på UD

Kombinationen av handels- och biståndsfrågor i en ministerpost är ny för den här regeringen. Därmed blir det nya namn på utrikesdepartementets bägge ministerposter.

Tidningen Berlingske ser två möjliga sänken i den nya uppställningen och två som kan lyfta den. Frågetecknen gäller nye utrikesministern Martin Lidegaard (R) och Manu Sareen som är social- och jämställdhetsminister med ansvar för integration.

Upplagt för strid

"Det finns en direkt bro mellan Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti, där väljarna vandrar - mest åt ena hållet från vänster till höger. Med integrationspolitiken i händerna på den radikale Manu Sareen kan det vara upplagt för fler vandringar och konflikt mellan de två regeringspartierna", skriver tidningens politiske redaktör Bent Winther.

Regeringsombildningen blev nödvändig sedan inre splittring tvingade vänsterpartiet Socialistisk Folkeparti (SF) att lämna regeringen förra veckan.

Mer läsning

Annons