Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer i plånboken för de som jobbar

Annons

Reallöneökningar, skattesänkningar, låg inflation och låga räntor ger många svenskar mer pengar i plånboken nästa år.

Samtidigt ökar klyftorna mellan de som arbetar och de som inte gör det.

För de flesta löntagare rör det sig om en femhundring mer i månaden och för en tvåbarnsfamilj där båda vuxna arbetar blir det hela 1 300 kronor, har Swedbanks ekonomer räknat ut i en ny prognos.

Pensionärer med inkomst och tilläggspension får det däremot sämre. Bromsen i pensionssystemet slår till igen och pensionerna sänks med 2,7 procent vilket trots den sänkta skatten gör att pensionären får lite mindre att röra sig med.

Främst är det skattesänkningar och reallöneökningar som påverkar ekonomin nästa år. Lönerna ökar och det är i stort sett ingen prisuppgång i samhället, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank.

Skillnaderna ökar alltså ytterligare något mellan de som jobbar och de som inte gör det, oavsett om man är pensionär, sjukskriven eller arbetslös.

Jobb är A och O, säger Madelén Falkenhäll.

Regeringen ser gärna att de som får mer i plånboken konsumerar upp pengarna, för att få fart på den svenska ekonomin. Swedbanks ekonomer tycker att det finns andra alternativ som kan vara bättre för den enskilde.

Vi tycker att man ska passa på att amortera på bolånen eller spara. Räntorna kommer att öka på sikt, och priserna också. Då är det bra att ha en rejäl buffert, säger Madelén Falkenhäll.

Mer läsning

Annons