Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Meningslöst att överklaga domen om hotellbygget – hade verkligen alla ledamöter läst på inför beslutet?

Angående Härnösands kommuns beslut att överklaga domen om hotellbygget vid Kanaludden.

Hur många kommunstyrelseledamöter hade vid sammanträdet den 6 februari läst domen om detaljplan för hotellbygge vid Kanaludden?

Jag har läst domen och det är enkelt att se varför kommunens överklagande är meningslöst.

Kommunstyrelsen, KS, måste ta ställning till om det går att få gehör för ett överklagande i högre instans. Men den modell som Sweco har använt för att bedöma detaljplanens påverkan på riksintresset för kulturmiljövården är inte anpassad för svenska förhållanden. Sweco har använt fel nivå på intressebeskrivning och fel begrepp för påverkan när det gäller riksintresset. Fel parametrar kan man säga.

Man har i miljökonsekvensbeskrivningen angett riksintresset som ett regionalt intresse vilket inte går att göra – riksintresset är ett nationellt intresse. Det ska även användas begrepp som påtaglig skada eller inte på riksintresset för kulturmiljövården. Begreppen måttlig och påtaglig påverkan fungerar inte här.

Man har i miljökonsekvensbeskrivningen angett riksintresset som ett regionalt intresse vilket inte går att göra – riksintresset är ett nationellt intresse.

Kommunen har i miljökonsekvensbeskrivningen använd sig av Swecos rapport. Detta gör det svårare, eller enligt min bedömning omöjligt för kommunen att få gehör för ett överklagande. Det hade varit bättre för kommunen att gå på linjen av den första konsulten, där påpekades problemet med riksintresset. Varför beställde kommunen en ny rapport?

En annan bedömning i domen som gör det tydligt att det är meningslöst att överpröva är beskrivningen av hur avvägningsreglerna i 3 kapitlet miljöbalken kan tillämpas. Enligt dem kan ett riksintresse endast vägas mot andra samhällsintressen av riksintresse. En enskild exploatörs önskemål är inte riksintresse. När just läget för ett hotell har stor betydelse för om en etablering ska bli av och den kommer i konflikt med ett riksintresse, bör ett planförslag innehålla en fördjupning av hur alternativa utformningar av en byggnad påverkar riksintresset.

Det finns all anledning att vid en bedömning att överklaga eller inte att förstå, att ett nej vid ett prejudicerande mål av likadan fråga innebär att det är meningslöst att överklaga.

Till hjälp av bedömning om att överklaga eller inte hade kommunstyrelsen vägledning i regeringsbeslut om detaljplan för kvarteret Thor i Umeå den 25 oktober 2012 S2012/153/PBB. Domen i Umeå, som gick upp till regeringsrätten är prejudicerande. Det blev ett nej till kommunen angående att bygga ett hotell i ett äldre bostadsområde, kvarteret Thor. Det finns all anledning att vid en bedömning att överklaga eller inte att förstå, att ett nej vid ett prejudicerande mål av likadan fråga innebär att det är meningslöst att överklaga.

Jag har svårt att förstå med den information som finns i domen att det inte blev mer diskussion i KS. Hade verkligen alla i KS sett domen inför sammanträdet?

Jan Bos

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Klockan tickar för Härnösands utveckling – ett hotell behövs för företagen och framtiden

För Plus-kunder: Tungt bakslag för Härnösands kommun: "Vi kommer överklaga domen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel