Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melodifestivalens städer klara

/
  • Snart kan det vara dags igen för guldhattar och fjäderboa. På bild syns Örnsköldsviks schlagergeneraler: Lasse Söderlind, Bengt Hedin och Helén Sahlin.

Annons

Finalen hamnar på Friends Arena och Lidköping får sin första deltävling.

Nu är det klart vilka städer som arrangerar Melodifestivalen 2014.

År 2002 infördes systemet med deltävlingar i Melodifestivalen med det uttalade målet att förbättra tävlingen, vaska fram en vinnare i Eurovision Song Contest och sedan få arrangera den europeiska finalen.

I maj i år slutfördes uppdraget då Sverige och Malmö stod värd för tävlingen efter att Loreen vunnit i fjol.

Men nu är det dags att ladda om och SVT behåller konceptet med fyra deltävlingar, Andra chansen och en storslagen final i Stockholm även 2014.

Traditionsenligt

Det är numera praxis att Malmö (inleder, 1 februari) och Göteborg (15 februari) får varsin deltävling och att finalen går i Stockholm. Men SVT har nu definitivt brutit med traditionen att Globen ska arrangera finalen. I år fick splitternya Friends Arena i Solna ha finalen (8 mars) inför 29 000 åskådare och så blir det även nästa år.

Sedan tidigare är det känt att Örnsköldsvik får en deltävling (22 februari). Nu kan det även avslöjas att Linköping arrangerar den andra deltävlingen (8 februari) och att Lidköping (1 mars) får ta hand om andra chansen i sin nybyggda Lidköping Arena där bland annat bandylaget Villa Lidköping huserar.

Lidköpingsdebut

Det blir första gången Lidköping får besök av Melodifestivalen.

"Att vi börjar i Malmö känns extra roligt i och med att Eurovision Song Contest 2013 gick av stapeln där. Lidköping har vi aldrig varit i och det är alltid fantastiskt kul att komma till nya orter", säger Maria Ilstedt, projektledare för Melodifestivalen 2014, i en skriftlig kommentar.

Hugade låtskrivare har på sig till den 18 september att skicka in bidrag till nästa års tävling. (TT)

Mer läsning

Annons