Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melodifestivalens flöjtbränning provocerar

Annons

I Melodifestivalens öppningsnummer brände programledarna flöjter och uppmanade till uppror mot fjolårets danska vinnarbidrag. Sketchen har fått Sveriges Orkesterförbund att se rött.

Sveriges Orkesterförbund uppskattade inte Melodifestivalens öppningsnummer under lördagkvällen. Förbundet är mycket kritiska till programledarna Nour El Refais och Anders Janssons sketch om ett "flöjtuppror", som avslutades med ett flöjtbål i Malmö Arena.

Man tar illa vid sig när någon hånar det man sysslar med. Det går nedåt för Sveriges orkestmusiker, ungdomar är inte intresserade längre. Det här blir en känga på de som redan ligger, säger Magnus Eriksson, förbundsdirektör på Sveriges Orkesterförbund, till TT.

Han berättar att flera medlemmar har hört av sig om inslaget.

Orkestermusiken försvinner

Förbundet menar att flöjtbränningen blev en manifestation för svenska mediers och politikers förakt för orkestermusik, och vill uppmärksamma att mellan sex till tio orkestrar läggs ner varje år. Förbundet består idag av nära 300 orkestrar med totalt cirka 9.000 musiker.

"SVT, av alla ändamål ni kunde satsat på - varför lägger ni miljontals licenskronor på att håna alla oss som fortfarande sysslar med att spela riktiga instrument? Lite bokbål luktar det allt...", skriver Orkesterförbundet på sin hemsida.

SVT oförstående

Melodifestivalens projektledare Maria Ilstedt är förvånad över reaktionerna, och tycker det är tråkigt att professionella musiker tolkar flöjtbränningen som förlöjligande.

Vi vill göra oss lustiga över Danmark, som vann Eurovision Song Contest förra året. Flöjten är bara en symbol för det danska bidraget, som innehåller en hel del flöjt. Vi vill inte förlöjliga flöjten, säger hon till Kulturnyheterna.

Mer läsning

Annons