Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mellansel – gott exempel i film

Mellansel ska i en kommande filmdokumentär lyftas fram som ett bra exempel på flyktingmottagande och lyckad integration.

Ett produktionsbolag vill skildra hur flyktingar bemöts när de anländer till Sverige.

– Vi vill möta det fula ansiktet, de högerextrema åsiktsyttringar som blivit allt vanligare i Sverige under den senaste tiden, genom att i en film peka på gott exempel – där integration för nyanlända flyktingar fungerar bra, säger Roger Persson, vd och exekutiv producent för Suntower Entertainment Group.

Han läste om Mellansel i Dagens Nyheter för några månader sedan – om dansen på måndagskvällarna där alla, både mångåriga och nyanlända bybor, möts i glädjesteg och om fritidshuset som fylls av människor från alla möjliga kulturer – och bestämde sig för att skildra det.

Filmteamet kommer på måndag nästa vecka och ska fram till och med onsdag intervjua, filma och samla intryck till produktionen. Flyktingar, bybor och personer som jobbar med integrationsfrågor ska få ge uttryck för sina åsikter och erfarenheter.

Teamet ska också försöka få klarhet i hur främlingsfientlig byn är.

– Vi ska prata med bybor. Om flyktingfientliga röster finns ska de naturligtvis få komma till tals. Vi ska även granska det senaste valdeltagandet, och bland annat se hur många i Mellansel som röstade på Sverigedemokraterna, säger Roger Persson.

Filmen kommer att bli en utbildningsdokumentär i kort format, troligtvis kring 25 minuter lång, som sedan kan visas i skolorna. Den riktar sig till elever från årskurs fyra och uppåt.