Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medvedev- Obama i atomvapensamtal

Presidenterna Dmitrij Medvedev och Barack Obama diskuterade en ersättare till de två stormakternas nedrustningsavtal för kärnvapen, Salt 2, i ett telefonsamtal i går. Deras förhoppning är att kunna skriva på nästa vecka.

Presidenterna diskuterade resultatet av sina förhandlingsdelegationers arbete i Geneve i Schweiz. De var eniga om att skynda på delegationerna för att nå en slutlig överenskommelse på alla punkter, heter i ett meddelande från regeringshögkvarteret Kreml i Moskva.

Medvedev och Obama väntas möta varandra nästa vecka i en europeisk huvudstad för att underteckna ett avtal. Både kommer till avslutningen på FN:s klimatkonferens i Köpenhamn - Medvedev som anländer på torsdagen stannar till avslutningsdagen på fredagen, medan Obama är där endast under fredagen.

Deras förhandlare arbetar intensivt med att få klart ett dokument att underteckna, rapporterar Kreml efter presidenternas telefonsamtal:

De hade ett åsiktsutbyte om resultatet och gav synpunkter på detta viktiga dokument för strategisk stabilitet i världen.

Förhandlarna har arbetat ett halvår men hann inte bli klara tills Salt 2-avtalet löpte ut den 5 december.

I juli satte Medvedev och Obama upp ett mål för färre kärnstridsspetsar och kärnvapenbärare. Målet för antalet stridsspetsar är mellan 1 500 och 1 675 vardera och för vapenbärarna 500-1 100.