Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medvedev avskedar hög fängelsechef

Annons

President Dmitrij Medvedev har avskedat en hög anstaltschef som ett led i sina reformer av rättsväsendet.

Ursprunget till Medvedevs reformsträvan är 37-årige advokaten Sergej Magnitskijs död i fängelse. Han satt fängslad i över ett år, misstänkt för skattebrott, och dog till slut den 16 november.

Medvedev har skrivit på en lag som innebär att fängslande av misstänkta för skattebrott förbjuds, meddelade Kreml på sin hemsida på tisdagen.

I förra veckan utlovade presidenten omfattande reformer för att förbättra förhållandena i Rysslands anstaltsnät. Fängelserna är kända för att vara överbelagda och omoderna.

Den nu avskedade är Aleksandr Piskunov, vicechef för det federala anstaltssystemet. Han är den högst uppsatte hittills som fallit offer för reformerna.

Tidigare i december avskedades ett 20-tal höga fängelseansvariga, bland dem fängelsechefen i Moskva.

Magnitskij greps i november 2008 för skattebrott som påstås ha begåtts av investeringsfonden Heritage, som ligger i strid med regeringen. Enligt hans advokater begärde han gång på gång läkarvård men fick det aldrig. Fängelseledningen medgav också att den åtminstone delvis bar ansvaret för dödsfallet.

Aleksandr Krominj, talesman för Federala tjänsten för verkställande av straff, sade till AFP att de senaste förändringarna ska bidra till att ryska fängelser närmar sig "europeisk standard".

Den nya lagen innebär att de som begår skattebrott första gången men sedan betalar skatt och böter fullt ut kommer att slippa straff, framgår det av Kremls meddelande. Den förbjuder också att någon fängslas innan en utredning av ett skattebrott har fullbordats.

Lagen föreskriver också att alla skattebrott ska utredas av rysk åklagare i stället för av inrikesdepartementet.