Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medieanalytikern om ÖA:s planer på postutdelning: "Bryter helt ny mark"

Artikel 13 av 16
Posten kan ta över utdelningen av ÖA
Visa alla artiklar

ÖA:s papperstidning planeras komma med den vanliga posten och därmed också bli en femdagars papperstidning.
Medieanalytikern Axel Andén blev överraskad när han fick höra om den aviserade förändringen.
– De bryter helt ny mark i och med detta, säger Andén.

Annons

Axel Andén är förutom medieanalytiker även chefredaktör för nyhets- och analyssajten Medievärlden, som specifikt bevakar mediebranschen. Att ÖA:s papperstidning från och med maj nästa år planeras att delas ut med posten var högst överraskande, enligt Andén. Han hade snarare förväntat sig en frekvensnedgång, alltså att man skulle fortsätta med morgondistribution av ÖA men att tidningen i stället skulle komma färre dagar under veckan.

Läs också: Postnord: "Vi kommer att lösa utdelningen av ÖA"

– Det här blir intressant att följa. Vissa lokaltidningar har en mindre del av upplagan postdistribuerad, men ÖA blir den första dagstidningen i Sverige med hög frekvens som går över till postdistribution. Förutom frekvensnedgång har ju den senaste trenden varit att mediehus startar egna distributionsbolag, så detta var överraskande. Samtidigt är ju det här ett steg i den digitala omställningen, säger Andén.

Samtidigt som Andén blev överraskad av den planerade förändringen blev han inte förvånad att det är just en Mittmedia-tidning som är först ut, eftersom Mittmedia varit tämligen offensiva i den digitala utvecklingen. Han menar också att det är ett djärvt och radikalt drag, som troligtvis inte kommer att tas emot bra av en del ÖA-läsare.

– Min bild av papperstidningsläsare är att det är folk som har den som en del av sin dagliga rutin. I den rutinen ingår det att tidningen finns tillhanda på morgonen och jag tror att det finns en stor risk i att rucka på den rutinen. Därför finns det självklart en risk att man tappar en del prenumeranter. Det tidningsledningen vill är att konvertera pappersläsarna till digitala läsare och då är ju frågan vad man ska ha papperstidningen till överhuvudtaget?, säger Andén.

Axel Andén menar att ÖA-redaktionen rimligtvis måste leverera en annan typ av journalistik för papperstidningen i samband med den planerade förändringen.

– I och med att tidningen slutar vara en ren morgontidning måste redaktionen se över vad man ska ha i papperstidningen fortsättningsvis, exempelvis färre händelsenyheter och mer material som inte är tidsbundet. Blir papperstidningen snarare en kvällstidning än en morgontidning vill man ju som läsare ha en annan typ av innehåll.

Läs också: ÖA:s chefer svarar på läsarnas frågor om postutdelning

I samklang med den planerade förändringen blir ÖA en femdagarstidning, eftersom posten inte delas ut på lördagar. Planen är att i stället göra en matig och modern fredagstidning, som ska räcka hela helgen och delas ut i alla postlådor i Ö-viksområdet.

– En fullmatad fredagstidning som totalutdelas blir verkligen ett starkt kort på den lokala annonsmarknaden. Att man gör den förändringen förstår jag, säger Axel Andén.