Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicinsk Rehab, vet beslutsfattarna vad som står på spel?

Avveckling av Medicinsk rehab kan bli verklighet om Hälso- och Sjukvårdnämnden tar beslut på fredag och om landstingsfullmäktige sedan gör samma sak i april. Vi vill i detta skarpa läge framföra frågor som vi menar inte är presenterade på ett acceptabelt sätt.

Avvecklingen av Medicinsk Rehab beskrivs som en flytt av verksamhet till Sundsvall. Vi protesterar mot denna beskrivning. Vi menar att avvecklingen innebär en dramatisk sänkning av landstingets ambitioner att erbjuda rehabilitering för personer med förvärvade hjärnskador. I verkligheten innebär det att kvalificerad vård försvinner från länet.

I Sundsvall är planen att patientgrupper ska mixas, att de som har åldrandets sjukdomar eller akuta vårdbehov blandas med de mitt i livet som skadats neurologiskt. Den förstklassiga specialiserade vården som nu erbjuds i Härnösand upphör.

Patienter med hjärnskador har särskilda behov av personalkontinuitet, lugn miljö, tillgång till enkelrum, närhet till utemiljö med mera. De ska inte konkurrera med akuta och multisjuka.

Vi menar att de politiker som ska fatta beslut måste få underlag så de förstår vad som står på spel. De ekonomiska argumenten måste innan beslutet tas öppet prövas ur ett patientperspektiv.

Vi vet i dag att bedömningarna om besparingsvinster vid en nedläggning i Härnösand pågått i ett års tid, men att det skett utan jämförelser med andra besparingar. Nu påstås i beslutsunderlaget att platserna för geriatrisk rehab i Sundsvall utan vidare kan reduceras. En sent framförd uppgift säger att 2,5 miljoner kan sparas på så vis.

Samtidigt påstås att det finns vakanta tjänster i Sundsvall som kan ge en besparing på 6 miljoner, men bara om Medicinsk rehab i Härnösand läggs ner. Vi menar att de politiker som ska fatta beslutet måste få begripliga kalkyler och förslag på alternativa besparingar.

I dag kom indelningskommitténs förslag till nya regioner i Sverige. Detta nya läge bör tas på allvar. Koordination och organisation av högt specialiserad rehab blir ofrånkomlig i en större norrländsk region. Varför ska vi gå nakna i in i den processen?

Låt oss istället utreda möjligheterna för ett utvecklat uppdrag inom medicinsk rehab i vårt län. En sådan genomlysning har inte gjorts. Vi har tid med detta. Landstinget hyresavtal för Härnösandslokalerna löper fram tills 2019.

Vi vill med detta också upprepa vår önskan om en utvecklingsdialog mellan Härnösands kommun och landstinget med utgångspunkt i Medicinsk rehab i Härnösand. Det kan även inbegripa att rehabbassängen och andra närliggande lokaler kan tas tillvara och ges en effektiv och värdefull funktion i framtiden. Vi menar att en sådan dialog kan inledas omgående.

Vi menar att det är helt fel tidpunkt att nu genomföra dessa genomgripande förändringarna av neurologisk rehabilitering i vårt län. Vi förutsätter att inga beslut fattas under tidspress och innan frågetecknen rätats ut. Vi ser fram emot en fortsatt dialog med landstinget om utvecklingsmöjligheterna för Medicinsk rehab i Härnösand.

Fred Nilsson (S)

Amanda Lind (MP)

Martin Neldén (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel