Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarna bör ha blivit tillfrågade om planerna på hotellbygget i Härnösand

Annons

Strax före jul kom Tidningen Yippie ut med en åtta sidor lång artikel med rubriken ” Yippie säger Ja ja ja till ett hotell vid Simhallen”. Eftersom Yippie, enligt min uppfattning, är att betrakta som ett medborgarblad som delas ut gratis till alla hushåll, borde väl även vi, som har en annan uppfattning om var hotellet borde byggas, ha fått framföra våra synpunkter i denna artikel.

Vi är många som anser att hotellet inte skall placeras väster om och tätt intill Simhallen. För ett par år sedan skrev 1500 personer på en protestlista mot denna placering och vid en av Tidningen Ångermanlands nyligen anordnad digital omröstning blev resultatet en klar övervikt för annan placering än just vid Simhallen.

Läs även: Gärna ett hotellbygge – men inte på Kanaludden: "Bygg ett spa liknande det på Hallstaberget"

I artikeln påstås också att kommunen och näringslivet, på grund av förseningen, förlorar tre miljoner kronor per månad och 50 arbetstillfällen. Det skulle vara intressant att se hur man räknat fram dessa siffror. Har man till exempel tagit hänsyn till minskade intäkter för befintliga hotell och restauranger?

Jag tror snarare på att det blir frågan om ett nollsummespel, det vill säga de ökade intäkterna på grund av det nya hotellet motsvaras av minskade intäkter och anställda på de befintliga hotellen och restaurangerna. Och förresten hur kan man tro att någon ligger över på hotellet bara för att bada i vår enkla Simhall när vi har verkligt stora och fina äventyrsbad både norr och söder om oss i Örnsköldsvik och Sundsvall.

Om man absolut vill ha en anslutning till Simhallen borde man bygga hotellet öster om Simhallen. En placering där har stora fördelar gentemot den västra sidan. Man kan göra byggnaden lägre och istället större till ytan och placera den på lite större avstånd från Simhallen. En vacker och inglasad gång kan på ett naturligt sätt koppla ihop de två byggnaderna. Där finns det också goda förutsättningar att åstadkomma en bättre och framför allt säkrare trafiklösning med parkeringsplatser i direkt anslutning till hotellet.

Läs också: Vi kan inte stå och stampa – Härnösand behöver ett hotell på Kanaludden

Avslutningsvis vill jag  återigen betona att vi som har åsikter om var hotellet är tänkt att placeras inte är emot att ett hotell byggs, men det bör inte placeras på föreslaget ställe, som är en ur många synpunkter synnerligen olämplig plats.

Vi framförde i ett tidigt skede synpunkter om detta till kommunen men fick inget gehör. Då valde vi, att i enlighet med gällande lagstiftning, överklaga ärendet till Mark-och miljödomstolen. Vi väntar nu med spänning på domstolens beslut som väntas inom en snar framtid.

Evert Ljungström (M)

Före detta ordförande i Byggnadsnämnden (numera del av Samhällsnämnden)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel