Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medaljsuccé för skidherrarna

Annons

Trots mardrömsuppladdningen vann Johan Olsson en ny svensk OS-medalj på 15 kilometer klassiskt. Daniel Richardsson tog bronset. Guldet gick till Dario Cologna, Schweiz.

Det var tunga förhållanden där ute. Kändes som att det inte gick så fort. Man sliter och sliter, ville bara se en tid för att se hur det gick. Med 5 kilometer kvar kände jag att det fanns energi kvar, säger Olsson till TV3.

Om den svenska medaljsuccén säger han:

Jag är nästan gladare för Dannes brons än mitt silver. Han betyder så mycket för laget . . .

Richardsson körde i mål bara 0,2 sekunder före fyran Iivo Niskanen, Finland.

Jag har känt mig i bra form och trodde möjligheten fanns, men jag tuggade på och fick höra på sista rundan att jag hade chansen, säger Richardsson till TV3.

Detta var Sveriges sjätte och sjunde medalj i OS i Sotji, det femte silvret. Därmed har längdlandslaget redan tangerat de sju medaljerna i Vancouver-OS. Då tog Sverige tre guld, två silver och två brons i längdspåren. Fortfarande återstår alla fyra stafetterna, samt 30 km (fristil) för damer och 50 km (fristil) för herrar.

Jag är så jäkla glad för grabbarna, så kul för Daniel som tar sin första individuella medalj, säger Marcus Hellner till TV3.

Om den egna insatsen - Hellner slutade på tionde plats - säger han:

Svårt. Tyckte ofta att jag tappade rytmen. Men det kändes helt okej.

Chris André Jespersen blev bäste norrman på sjätte plats, en minut bakom Cologna. Eldar Rönning blev tolva och Martin Johnsrud Sundby, överlägsen ledare i världscupen, blev 13:e, över en och en halv minut bakom segraren.

Silvret är Olssons femte OS-medalj. Han var med i Sveriges guldlag i stafetten i Vancouver-OS 2010. I samma OS tog han brons i 30 km skiathlon och på femmilen. Olsson var även med i Sveriges bronslag i stafetten i Turin 2006.

Förra året vann Olsson femmilen i klassisk stil i VM i Val di Fiemme efter en imponerande solokörning i masstarten, en bedrift som även belönades med Svenska Dagbladets bragdmedalj. I samma mästerskap tog han silver i stafetten och på 15 km fristil. Han har även ett VM-silver i stafett från Holmenkollen 2011.

Bronset är Richardssons andra OS-medalj. Han var med i guldlaget i stafett i Vancouver-OS. Men få trodde i somras att han ens skulle kunna vara med Sotji. Han blev påkörd av en bil i juli och en nära anhörig omkom. Richardsson fick flera skador på högersidan av kroppen. Bland annat slets främre korsbandet i knät av.

Dagens silver och brons kommer bara tre dagar efter medaljdubbeln i herrarnas skidsprint där Teodor Peterson tog silver medan Emil Jönsson krånglade sig fram till ett brons.

Inför loppet har mycket handlat om Johan Olssons form. Han hade inte tävlat på två månader:

Jag hade inte den blekaste aning, säger Olsson till TV3 om känslan inför loppet. Har känt på träningen att det börjat funka, att benen känts pigga. Vår fystränare, som har behandlat oss i åratal, sade att mina ben känns bra, och det får man ta. Man får suga åt sig av alla små indikationer längs vägen. Sedan är det svårt att vara där ute på banan, att plåga sig. Blev glad när jag såg att det skulle bli 15 grader varmt, att det skulle bli grisiga förhållanden.

Och det är inte bara Olsson och Richardsson som har haft det jobbigt med skador inför och under säsongen. Guldmedaljören Cologna fick delar av säsongen förstörd när han skadade vristen allvarligt i november, men kom tillbaka lagom till OS där han inledde med att vinna guld i skiathlon på söndagen.

Fredagens guld innebar att han försvarade guldet på 15 km från Vancouver, men den gången vann han i fristil.

Mer läsning

Annons