Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Sune Jonsson för framtiden

Annons

"Berätta, berika och bevara." Så sammanfattade Sune Jonsson sitt kall. När Västerbottens museum nu inviger sitt Centrum för dokumentärfotografi i hans namn är det med en stark vilja att föra hans fototradition vidare.

Sune Jonsson skildrade landsbygdens avfolkning precis när den pågick. Byarna i Smålands men framför allt Västerbottens inland tedde sig som ålderdomshem redan när han kom. Människorna var gamla, han bevarade deras liv och skönhet till framtiden.

"Jag är en mycket dålig fotograf" förklarade den blivande Hassebladspristagaren i en radiointervju. Tid, kunskap och engagemang, brukade han svara när han blev ombedd att förklara hur han jobbade.

Småbrukarmiljöerna kände han till sedan uppväxten. Förmodligen hjälpte det honom att skildra det människorna kände. Bilderna kompletterade han med egna texter. I brevet "Småbrukarens sista bön till experten" gav han till och med röst, en ursinnig sådan, åt de småbrukare han fotograferat, den gången i Attsjö i Småland:

"I minsta detalj har ni så vist planerat våra liv, att utdöendet blivit det enda som överlämnats åt oss själva som en eftergift åt den enskildes rätt".

Enda fältetnologen någonsin

Det var på Västerbottens museum i Umeå som Sune Jonsson blev fotograferande "fältetnolog" och i samband med invigningen av Kulturhuvudstadsåret öppnas också det helt nya Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi. Även om arkivet, vid sidan av en stor mängd bilder från olika bygdefotografer, rymmer Sune Jonssons efterlämnade bildskatt blir centret allt annat än musealt. Andra fotografer visas också, allt för att föra det dokumentära fotot vidare och helst också göra det brännande i samhällsdebatten.

Det tycker jag är nästan ännu viktigare, han får ge inspiration till dagens fotografer om hur fotot kan användas för att skapa debatt om samhällsförändringarna, säger projektledaren Britta Lundgren som gärna skulle vilja ha ett nationellt uppdrag för just dokumentärfoto. Man önskar ju att de här bilderna ska få en plats, att de ska bli bevarade.

Stor ny bok

Den som verkligen vill se mycket av Sune Jonssons bilder bör se invigningsutställningen "Liv i Västerbotten" som rymmer en retrospektiv av upphovsmannen, men också nytagna bilder av Tom Juslin på Västerbottens-Kuriren som skildrar dagens Västerbotten.

Samtidigt har också Sune Jonssons hela livsverk för första gången samlats i en bok, "Livstycken", med text av Val Williams, tidigare kurator vid Hasselblad center och numera professor vid University of Arts London.

Mer läsning

Annons