Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med passion för Piaf

/
  • Artisten Annika Winhagen har tolkat Piaf under många år. Nu åker hon till Paris för att göra ett hyllningsframträdande.
  • Tidsenlig utrustning och kläder i rätt stil förhöjer stämningen.
  • Retromikrofon.

– För mig är Piaf passion för livet och kärleken. Hon förmedlar känslan av att man aldrig ska ge upp, hur hårt livet än kan vara.
Artisten Annika Winhagen har tolkat Édith Piaf i många år. Nu hyllar hon världsstjärnan på hennes födelsedag – på plats i Paris.

Annons

Édith Piaf är en av musikhistoriens mest mytomspunna personer. Otaliga böcker har skrivits om henne; ändå är stora delar av hennes livs historia fortfarande höljda i dunkel.

Mysteriet Piaf har blivit en del av legenden.

– Hon har en sådan utstrålning. Så liten och skör – och så stark, säger Annika Winhagen.

Att hon levde ett hårt liv råder det dock inga tvivel om – hon övergavs av sina föräldrar, växte delvis upp på en bordell, fick en dotter som dog vid två års ålder, hade en relation med en hallick som, förutom att ta provision på hennes inkomster som sångerska, försökte skjuta ihjäl henne när hon gjorde slut.

– Man undrar nästan hur hon kunde överleva. När jag berättar om hennes liv, och sjunger hennes sånger, gråter vuxna karlar. Piaf berör så starkt, säger Annika Winhagen.

Édith Piaf levde länge på gatan och försörjde sig som chanteuse, gatusångerska, ända tills nattklubbsägaren Louis Leplée upptäckte henne och förde henne ut på större scener. Resten är historia – filmer, böcker, otaliga sånger som förfört en global publik och ett liv som, trots framgångarna, fortsatte kantas av tragedier.

Annika Winhagen känner sin Piaf bättre än de flesta. En stark röst som klingar nära legendens egen, kombinerad med djupstudier av hennes liv och historia, lade grunden till den framgångsrika scenshowen "Piaf – en resa i ord och ton".

– Det var faktiskt en gallerist och caféägare i Sydfrankrike som fick mig att börja. Jag hade sjungit två Piafsånger vid ett uppträdande; sedan kom hon fram till mig och uppmanade mig att göra ett helt program. Jag har henne att tacka för mycket.

1997 gav Annika Winhagen sitt första Piafprogram

– Sedan dess har det blivit snart 500. Och det har verkligen gått bra, föreställningen har dragit fulla hus, bland annat på Casino Cosmopol i Malmö där det var slutsålt sex kvällar i rad.

Den 19 december, på Piafs 100-årsdag, kommer Annika Winhagen att hedra ikonen på ett alldeles eget sätt.

– Jag kommer att åka till Paris och sjunga hennes sånger, utanför den portgång på Rue de Belleville där hon föddes. Jag känner tacksamhet och vördnad för att jag har fått tolka henne i så många år. Jag vill ge något tillbaka.

Det blir också ett besök på kyrkogården Père-Lachaise och den grav dit folk fortfarande vallfärdar. För att hylla en oöverträffad sångerska – La Môme Piaf, den lilla sparvungen, som fångade en hel värld.