Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med orgeln i bagaget – Jörgen Sundeqvist och Håkan Dahlén inleder ny turné

Sagoberättelser komponerade till en tjeckisk legend – framförda på mobil kyrkorgel och konsertdragspel. När Jörgen Sundeqvist och Håkan Dahlén ger sig ut på turné väntar något alldeles extra.

Organisten Håkan Dahlén från Själevad och dragspelaren Jörgen Sundeqvist från Kramfors är musikaliska parhästar sedan länge. De har bland annat spelat in en cd i Gudmundrå kyrka, utgiven i Tingshusets regi, med just dragspel och orgel.

– Det blir otroligt spännande klanger – orgeln med sina låga, kraftfulla stämmor och dragspelet med klangtoppar som orgeln inte har. Det är två instrument som kompletterar varandra väldigt bra, säger Håkan Dahlén.

På programmet står bland annat "Fairytales" av den tjeckiska kompositören Vaclav Trojan. Jörgen Sundeqvist, som hyser ett stort intresse för Tjeckiens kultur och människor, berättar att Trojan redan tidigt intresserade sig för dragspel och har skrivit mängder av musik för instrumentet.

– Både solo- och kammarmusik men också orkesterverk, säger han.

– Mycket skrev han direkt för Milan Blaha, en legendarisk dragspelare; alla i Tjeckien vet vem han är. "Fairytales" spelade han in två gånger. Ursprungligen skrevs det för dragspel och orkester.

Håkan Dahlén har själv gjort transkriptionen från orkester till orgel.

– Man måste lyssna igenom verket många gånger för att kunna fånga och återge musikens färger och klanger. Orgeln i sig är en hel orkester och man kan göra väldigt mycket på den här mobila orgeln. Det här är premiärkonserten, jag har bara haft den några månader.

Orgeln, som Håkan Dahlén köpt för egen räkning, är en digital Viscount tillverkad i Italien. Det är en imponerande pjäs som kan plockas isär för att enklare kunna transporteras. När det är dags för turné i Tjeckien följer orgeln med.

– Det är otroligt bra att ha sitt eget instrument, konstaterar Håkan Dahlén.

– Annars är man hänvisad till befintliga kyrkorglar, och det är inte alltid det lättaste. Den här mobila orgeln har många fördelar – den är snabb, exakt och med otroligt fina stämmor – man har utvecklat ljudet något helt otroligt – och man vet alltid vad man har när man ska spela.

Förutom "Fairytales" så blir det några andra musikaliska överraskningar. Turnén inleds torsdag den 11 augusti i Söråker och på söndag den 14 spelar man i Ytterlännäs kyrka. Efter en spelning i Karlstad är det dags för konsert i Själevad den 25 augusti; sedan går turnén vidare till bland annat Tjeckien.

– Extra roligt är att Vaclav Trojans son med familj kommer hit för att lyssna. Det är fantastiskt, säger Jörgen Sundeqvist.

* * *

Läs om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Läs mer: Dödsgrin som samhällskultur – Sweet Toof ställer ut i Nordingrå

Läs också: "Dags att göra upp med våldtäktskulturen"

Mer lokal kultur: Legendariskt konstnärspar ställer ut i Sollefteå