Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Med Ö-vik får vi styrka"

Umeåmoderaten Anders Ågren hoppas att Örnsköldsvik ska gå med i samarbetet Umeåregionen redan i dag.

Förslaget får tummen upp av kommunalråd Elvy Söderström (S) som menar att arbete redan sker för att föra kommunen i den riktningen.

I skuggen av den havererade processen med en stor Norrländsk regionbildning, sker ett arbete som syftar till att föra Örnsköldsvik närmare "huvudstaden".

Nej, varken Sundsvall eller Stockholm. Vi talar naturligtvis om Umeå.

De tongivande S-märkta kommunalråden Elvy Söderström och Umeås Lennart Holmlund har sedan länge varit varma förespråkare för en regionbildning.

– Jag konstaterar och gläds åt att det finns en bred politisk enighet i frågan. Även när jag talar med företrädare för småkommunerna, som Vännäs, känner vi gemenskap, säger Söderström.

I dagarna ska Örnsköldsvik kommun ta ställning till medfinansiering, strax över en miljon kronor, av ett större projekt som just syftar till att Örnsköldsvik och Umeå ska bli en gemensam arbetsmarknadsregion. Tillväxtverkat står för lejonparten av finansieringen.

– Parallellt med att bilda en arbetsmarknadsregion har vi sedan länge arbetat för att även på sikt bilda en gemensam "Botnisk" region. Det här är inget nytt, säger Söderström.

Men Umeåmoderaternas starke man, kommunalråd Anders Ågren vill se en regionbildning redan i dag. Kanske är det ett försök att sno taktpinnen från Socialdemokraterna?

– Även jag konstaterar det trevliga i att det finns en gemensam politisk vilja. Som gammal Örnsköldsvikspolitiker, satt i fullmäktige i början av 90-talet, ser jag mig som en naturlig länk i det arbetet, säger Ågren.

Processen med att binda samman kommunerna bör ske skyndsamt, menar Ågren.

– Personligen anser jag att Örnsköldsvik redan i dag borde skicka in en ansökan om att gå med i det organiserade samarbetet som kallas Umeåregionen. Det skulle vara fantastiskt, säger Ågren.

Kommunerna Umeå, Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln och Vännäs utgör i dag Umeåregionen och beskrivs som en av Sveriges främsta tillväxtregioner med 142 000 invånare och 16 000 företag. Frivillighet och konsensus är ledorden.

– Med Örnsköldsvik skulle vi ytterligare få styrka och dynamik i utvecklingsarbetet och det går direkt att hitta samordningsvinster, säger Ågren.