Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med månglarna som partners

Andlig blir jag inför naturens under – i mötet med en liten blomma eller ett mäktigt berg. Jag är uppvuxen i skogen, den är mitt tempel. Där känner jag också det ansvar det innebär att vårda den natur som vi fått till låns.

Jag läser med bestörtning insändaren "Besluten måste fattas av dem som har fackkunskap" på Allehanda.se den 13 februari. För en arrendepenning låter Härnösands stift bergen skövlas. Stiftet upplåter kyrkans mark till vindkraftexploatörer, men frånsäger sig allt ansvar. Man tvår sina händer. Och det är de höga bergen – där det blåser bra – som exploatörerna är ute efter. Man är i gott sällskap – biskopen står bakom upplåtelserna, och i förra årets biskopsbrev instämmer ärkebiskopen.

Kyrkan solidariserar sig inte längre med den man som för tvåtusen år sedan drev månglarna ur templet. Dessa har nu i stället blivit partners.

Förtroendet är förverkat. I dag har jag besökt min församlingsexpedition och utträtt ur Svenska kyrkan. Det känns lite vemodigt men Gud förstår mig, och mina bekymmer är ju inte med honom.

Jan Hedman

Vansbro och Uppsala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel