Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kylan stiger elräkningen

Annons

När kylan nu slagit till i hela Sverige kan det vara dags att se över sin elförbrukning. Det gäller särskilt dem som har rörligt elprisavtal. För elpriset är extremt väderberoende.

Kallare väder leder till ökad elförbrukning för att hålla våra bostäder varma. Och det i sin tur leder ofelbart till stigande elpriser.

Men det finns många sätt att hålla elräkningen i schack. Energimyndigheten har en uppsjö energispartips för dem som bor i villor, bostadsrätt och lägenhet.

Det enklaste är att inte ha elektronikprylarna på stand by-läge när de inte används. Vänta med tvätten tills du har så mycket smutstvätt att den fyller maskinen och tvätta i lägre temperaturer om det är möjligt. 40 grader i stället för 60 grader nästan halverar energianvändningen.

Och om du inte gjort det redan, byt till lågenergilampor eller LED-lampor. De är dyrare att köpa men det tjänar man in på minskad energiförbrukning.

Håll inomhustemperaturen 20 grader, gärna lägre i sovrummet. Reser du bort räcker 15 grader.

Och de elkunder som inte själva valt elavtal får lätt ned sin elräkning genom att göra just det, välja ett elavtal. Enligt elpriskollen.se har kunder som inte valt betalat 1,3 miljarder kronor mer under det senaste året än kunder som haft rörligt elavtal.

Mer läsning

Annons