Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kameran på Malta

Fyra filmer på två veckor. Eleverna på KY-utbildningen (Kvalificerad yrkesutbildning) Medieproduktion i Örnsköldsvik har inte råd med några större förseningar under sin utlandsvistelse på Malta.

Annons

Klassen som också kunde tänka sig Island som resmål, har redan hunnit anlända till Malta för att sätta sina färdigheter på prov. Precis som tidigare årskurser kommer arbetet mynna ut i en offentlig sammanställning på Arken under mars månad. Resan finansieras av eleverna själva, medan skolan står för övriga omkostnader, bland annat försäkringar, kamerauthyrning och tullavgifter.
Det är nu vi ska sammanknyta allting som vi lärt oss, säger Johnas Jönsson, 27 år, en av de fjorton resenärer som går årskurs ett på Medieproduktion.

Kan gå fel
Det är egentligen en slump att det blev Malta. Vi hade tänkt oss Laos, berättar Nahrin Yildiz, 20 år.
Egypten var också ett alternativ, men efter den elfte september sattes hela resemarknaden ur spel, säger Johnas Jönsson, som har till uppgift att producera ett resereportage om Gozo, en närliggande ö nordväst om Malta.

Under de två veckorna kommer deltagarna att variera sina uppgifter och ställa sig både bakom och framför kameran. Ett framtaget schema på en av skolans datorer vittnar om effektiva arbetsdagar, där lite tid ges till utflykter som turist.
Vi har reservdagar att arbeta på om någonting skulle gå fel. Annars blir det säkert lugnt, säger Ola Sandström, 22 år.
Men någonting kommer att gå fel, säger Lars Sjödin, 23 år, och hänvisar till den lag som i allmänhet har bestämt att om någonting kan gå fel, så går det fel.

Snålt med tid
På plats är det tänkt att Lars Sjödin, tillsammans med sin grupp, ska göra en spelfilm med maltesiska skådespelare, helt på deras eget språk. Samtidigt filmas arbetet med den inspelningen och mynnar ut i en dokumentär i hur filmen blev gjord.
Alla är väldigt intresserade av fotboll, och de sysslar lite med droger, berättar Lars Sjödin kortfattat om handlingen.
Det värsta som skulle kunna hända är att kontakterna på Malta inte dyker upp. Men det är inte bara resan det handlar om, det blir mycket efterarbete också, då man ska knyta ihop allt, säger Anna Eklund, 20.
Vid hemkomst har gruppen dryga två veckor på sig att göra klart materialet innan det ska redovisas.
Det kan bli tajt, säger Johnas Jönsson.

Torsdagen den 21 mars är det upp till bevis.


Fotnot: Vid elevernas hemkomst kan du läsa hur det har gått för gruppen. Tommy Thelin

UNG

Mer läsning

Annons