Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med glöd och magi

Kent ger inga intervjuer. Kent håller stenhårt på sin integritet. Kent vill inte vara som dom andra. Och efter torsdagskvällen i Swedbank Arena kommer knappast någon i publiken tycka eller känna att Kent är som något trivialt, tråkigt och simpelt band i mängden.

Men kvällen började inte lika klockrent som man förväntade sig.

En dryg halvtimme innan kvällens huvudakt gick elektropopbandet Familjen upp inför en förväntansfull Örnsköldsvikspublik. Johan T Karlsson och Andreas Tilliander som utgör Familjen levererade ett koppel dansanta poplåtar på urskånska med -Det snurrar i min skalle- som örhänge, men det märks rätt snabbt att åskådarmassan kommit för att se och höra ett svartklätt Eskilstunaband.

När Kent, exakt klockan tjugo över åtta, för första gången kliver på en Ö-viksscen gör Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen och Sami Sirviö det till ett öronbedövande jubel från en fullsatt arena med 3500 i publiken. Inledningsnumret "Vy från ett luftslott" landar ganska platt och det är inte förrän under "Socker" och "Palace & Maine" som åskådarna lockas in i Kents värld med ett imponerande spindelnät av laserstrålar och en glödande sol i bakgrunden.

I och med "Music non stop" sätts musikribban för en hitkavalkad som inte många andra band i Sverige kan matcha. Mixen av "Om du var här" och en forcerande och uppskruvad version av "Dom andra" känns rakt ner i Kent-hjärtat.

Med tanke på hur många konserter som Kent spelat verkar de fortfarande fulla av inspiration och energi. Jocke Bergs, som fått utstå en del kritik för sin röst, har inte låtit bättre på många år, definitivt inte under tältprojektet för tre år sedan.

Egentligen skulle man kunna ifrågasätta var äldre Kent-klassiker som "Gravitation", "Kräm" och "Utan dina andetag" tog vägen. Men det spelar egentligen igen roll.

Avslutningen med blytunga mastodontlåtarna "747" och "Mannen i den vita hatten" är närmast briljant och magisk - en form av magi som inte infunnit sig inom -Bankens- väggar sedan kapten Svartvadet kom hem med SM-bucklan över huvudet

Var: Swedbank Arena.

Publik: Utsålt (3500 betalande). Längd: 1 timme och 45 minuter.

Bäst: "Socker" är en sanslöst bra låt live.

Sämst: Att halva publiken går innan sista extranumret.

Fråga: Har Jockes röst låtit klarare än så här?

Betyg: 3/5

Läs mer: [url=http://allehanda.se/avdelning/noje/22496]Så minglade Kentfansen[/url]


PETER CARLSSON
0611-55 48 17