Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med främlingens blick – fotograf från Bollstabruk ställer ut i Frankrike

Hanna Persson, fotograf med rötterna i Bollstabruk, håller sin första separatutställning i den franska byn Tresques.

Blicken av en främling är utgångspunkten för utställningen "L´Étranger" (främlingen) ett försök att förstå polariseringarna och de ökade åsiktsklyftorna i det västerländska samhället.

– Det är främlingens blick jag studerat. Personen som tittar ut eller den som försöker titta in utan att lyckas. Det finns hela tiden en distans till omvärlden i mina foton, säger Hanna Persson i ett pressmeddelande.

– Jag har försökt att förstå de ökade åsiktsklyftorna på ett intellektuellt plan, men utan att lyckas. Kanske för att vi lever i ett samhälle där det går att skapa en egen personlig världsbild. För fotona tänker jag att man kan se dem från två håll: den som tittar ut på det som känns skrämmande, men också den som tittar in utan att nå fram.

Hanna Persson är uppvuxen i Bollstabruk och har läst bildjournalistik vid Mittuniversitetet. Sedan dess har hon arbetat som journalist, bildjournalist, lärare i fotografi samt som forskningsassistent inom bildjournalistik. År 2016 valde hon att flytta till Frankrike.

– Jag behövde ta tillbaka fotograferandet och valde att flytta hit för att satsa. Väl framme i Frankrike med det kommande presidentvalet som närmar sig var det svårt att välja ett annat ämne. Dessutom är rädslan eller misstänksamhet för andra människor och samhället tydligare här än i Sverige, de flesta hus är till exempel byggda med höga stängsel runtom och man använder sällan sitt eget namn eller ansikte i sociala medier.

Hanna Persson tycker att fotot ger den mänskliga närheten till verken.

– Jag vill att man upplever att det är en människa som tittar och som söker när man ser mina foton. Jag villa att man ska kunna känna igen sig, säger hon.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Krönika: Skyll inte på landsbygden - Stockholm har sysslat med bypolitik sedan ordet uppfanns

Konst: Bland förnärmade tanter och guldkrönta småsångare – Owe Grandics ställer ut i Nordingrå

Krönika: "En så nedlåtande karikatyr av landsbygden speglar människoförakt av värsta sort"

Musik: Vackert och varmt om helgonet och mannen St Olav

Fler krönikor: Den gröna bluffen - om miljöbilar och andra lögner

Landsbygdsutveckling: Landsbygden är ett demokratiskt haveri

Debatt: Den som lever i Stockholm kanske inte är bäst lämpad att ta beslut om glesbygd

Krönika: Här är listan som kan rädda landsbygden

Landsbygdsromantik? Nej, nu är det Dags att sluta med storstadsromantiken