Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med fokus på språk

Eon satsar på att rekrytera personal med annat språk än svenska och engelska. Informationsträffen inför sommarens rekrytering var välbesökt och många hoppades på ett nytt jobb.

Snart behöver Eon ett femtontal sommarvikarier till kundservicen i Sollefteå. Förhoppningen är att få tag på personer med invandrarbakgrund för att kunna möta kunderna som ringer på olika språk.

– Vi är glada för alla språk men söker särskilt efter personer som kan arabiska, persiska, sorani och de slaviska språken, säger Björn Tingelöf på Eon.

Varje år skickar Eon ut tio miljoner fakturor och man registrerar ungefär en miljon ärenden per år, så kundkontakten är en stor och viktig del, förklarar Björn Tingelöf.

Ett trettiotal personer med olika bakgrund var inbjudna till informationsträffen. De fick bland annat lyssna på hur ett kundsamtal kan låta. Och samtalet innehöll många krångliga ord som samfällighet, pin-kod och förbrukningsstatistik. Alena Zaneuskaya var en av deltagarna.

– Jag pratar ryska, polska och ukrainska men blir lite fundersam efter att ha hört hur ett samtal kan låta. Det är mycket lättare att förstå någon när man står framför varandra. Men jag är intresserad av jobbet.

Jamil Hayek från Syrien var också intresserad av jobb på Eon, men vill helst ha arbete på bygge.

– Jag har jobbat i byggbranschen i Syrien över 20 år. Sollefteå är jättefint med naturen och närhet till fiske, men det är svårt med byggjobb, konstaterar han.

Nu börjar gallringen av intresserade och i mitten av maj startar utbildningen inför jobbet.

– Det är en tuff utbildning med muntligt och skriftligt test efteråt. Men klarar man den och gör bra i från sig så finns det möjlighet att fortsätta jobba på Eon eller hos Manpower, säger Björn Tingelöf.