Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fokus på Filmryssland

Annons

Från sovjetiska propagandamusikaler till det feministiska punkkollektivet Pussy Riots politiska kamp. Rysslands filmproduktion, som speglar landets historia och tar pulsen på dagens samhälle, står i fokus på filmfestivalen i Göteborg.

Vi valde Ryssland för att det finns en rik filmtradition där. Det hänger också ihop med en negativ händelseutveckling när det gäller mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, säger filmfestivalens konstnärliga ledare Marit Kapla.

Filmerna visar vad som händer just nu i landet, som OS i Sotji och fängslandet av medlemmarna i Pussy Riot, men berör också hur landet handskas med sitt förflutna.

Rysk filmhistoria

För att ge en kontext till det som visas på festivalen bjuds besökarna även på lite rysk filmhistoria, med start vid tiden efter oktoberrevolutionen.

Lenin insåg en stor potential och makt i den rörliga bilden, att man kunde använda den för att få folk att utbilda sig och visa fördelarna av kommunismen. Propaganda var inget man skämdes för, berättar Sanjin Pejkovic, filmvetare och forskare vid Lunds universitet.

När Josef Stalin kom till makten ökade den statliga kontrollen över filmproduktionen. Socialistisk realism blev nyckelordet och genren traktormusikaler uppstod, där den tekniska utvecklingen och ihärdigt kollektivt arbete hyllades med sång och musik. Senare försvann den övertydliga propagandan, i stället vävdes ideologin exempelvis in i stora Hollywood-inspirerade äventyr och en viss frihet tilläts även om regissörerna fick lära sig att arbeta med metaforer för att undvika censur. Fram till Sovjetunionens fall ökade toleransen mot systemkritik och frispråkiga filmer.

I dag är rysk filmindustri splittrad. Det finns en stark nostalgi, man längtar tillbaka och mainstream-filmerna använder sig återigen av Hollywood för att skildra landets krigshistoria där armén glorifieras samtidigt som det finns en kritik mot ledarna, säger Sanjin Pejkovic.

Bred filmproduktion

Vid sidan av produceras mer säregna och kontroversiella spelfilmer och dokumentärer, som inte alltid når den vanlige ryssen. På festivalen i Göteborg märks "Winter journey", en rysk vintervariant av "Brokeback mountain" som stött på patrull i hemlandet efter den nyligen införda lagen mot homosexuell propaganda.

Det finns en väldigt bred filmproduktion i Ryssland även om det rent generellt är svårt att få finansiering till dokumentärer. All konst har en tendens att bli av trots motstånd, säger Marit Kapla.

Mer läsning

Annons