Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mazzy Star återvänder efter 17 år

Annons

När Mazzy Star släpper ett nytt album är det som att vara tillbaka i 90-talet. Ett band som tar sig tid är tillbaka.

Få band har så hängivna men tystlåtna följare som Mazzy Star. Med en släpig albumtrilogi hittade de en egen nisch inom 90-talets drömpop, en genre befolkad av band som The Jesus & Mary Chain och Lush. Men senast Mazzy Star släppte en skiva var 1996, och 17 år senare är det till slut dags igen.

Frontfigurerna Hope Sandoval och David Roback är lika sparsamma med orden som förr, om inte mer. Att prata med duon är som att ta ett kliv rakt in i flanellskjortornas tidevarv, när Sandoval stod som fastgjuten i MTV-studiogolvet och sjöng "Fade into you" med slutna ögon.

Det enda som skiljer sig åt är att vi varit i andra länder. Vi har spelat in och skrivit låtar hela tiden, konstaterar hon.

"Gåtfullt album"

Den nya skivan "Seasons of your day" är inspelad i hemstaten Kalifornien, i London - och i Norge. Roback har bott i Oslo sedan 2001, och där har de lärt känna musiker som avant-gardebandet Supersilent och psykrockarna i Motorpsycho. Dit sökte sig även Colm Ó Cíosóig från My Bloody Valentine, som tidigare bildat The Warm Inventions tillsammans med Sandoval. Med tiden, som det onekligen funnits gott om, smälte Ó Cíosóig in i Mazzy Star.

Vi är vänner allihop. Vi tillbringade tid i Norge tillsammans och allt bara klaffade. Om man sitter i samma rum som Colm, en av de mest fantastiska trummisarna, och då inte frågar om han vill spela... funderar David Roback.

"Seasons of your day" bibehåller bandets mix av skör folkrock, Velvet Undergound-svärta och texter om hjärtesorg. Slidegitarrerna är tillbaka liksom Sandovals förebådande röst. Men det hörs också att albumet värkts fram under vad som känns som en evighet, med nästan två år mellan första singeln och själva albumet.

Jag har bra känslor för det. Jag tycker att det är ett gåtfullt album, säger Sandoval återhållet.

David Robeck bryter in.

Jag håller med Hope.

"Publiken var varm"

Mazzy Star gjorde en hyllad spelning på festivalen Way Out West förra året. Sin vana trogen spelade de i halvdunkel inför en andäktig publik. Hope Sandovals beryktade blyghet har inte släppt med åren.

Det kan vara obekvämt att spela, men det kändes bra att höra musiken live. Jag tyckte att publiken var väldigt varm och vänlig, säger hon.

Återigen fyller Roback i.

Vi spelar in live i studion, och känslan och energin från konserterna är intressant för oss.

"Seasons of your day" släpps den 24 september, och sedan väntar en turné. Enligt Roback spelar bandet troligen i Skandinavien i december.

Mer läsning

Annons