Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maxad glitterfest på Göta Lejon

Annons

Discolåtar, 500 kostymer och en neonlysande buss. Musikalen "Priscilla" på Göta Lejon i Stockholm skruvar upp dragqueen-känslan till max.

After Dark känns minimalistisk i jämförelse, säger Pernilla Wahlgren.

På Göta Lejons scen står en stor buss som lyser i neonfärger. Det är runt den som "Priscilla - queen of the desert" utspelar sig. Musikalen, som har premiär den 21 september, baseras på en film från 1994 och handlar om två dragshowartister och en transsexuell som färdas genom den australiska öknen.

"Priscilla" är som en påse karameller, det är ren underhållning, säger Björn Kjellman som spelar transan Bernadette.

500 dräkter från Broadway

Han sitter i Göta Lejons kök tillsammans med Pernilla Wahlgren, en av tre "divor" som sjunger och dansar under föreställningen. Bussen som lyser på scenen har flugits in från New York tillsammans med 500 kostymer från Broadway-uppsättningen.

Kostymerna är det sjukaste jag har sett! After Dark känns sparsmakad och minimalistisk i jämförelse, säger Pernilla Wahlgren med ett skratt. När jag sminkar av mig, duschar och kommer hem frågar barnen "pappa, varför har du glitter överallt?" Jag svarar: "Jag vet inte! Jag har försökt ta bort det", berättar Björn Kjellman.

Van att spela transa

Under föreställningen har Pernilla Wahlgren och Björn Kjellman minst tio klädbyten var. Att Göta Lejon är en av de minsta teatrarna som har satt upp musikalen gör inte saken lättare.

Det vi gör bakom scenen är mer komplicerat än det vi gör på den, säger Björn Kjellman. Vanligtvis har man en person som hjälper till med klädbyten men nu är det folk på bägge sidor. Jag tror att det är tre stycken bara för Björn, fyller Pernilla Wahlgren i.

Björn Kjellman är van vid att klä ut sig. Han har spelat transsexuell två gånger tidigare, som Candy Darling i "Livet är en schlager" och som Charlotte von Mahlsdorf i pjäsen "Jag är min egen fru".

Det är en fördel eftersom jag har jäkligt lätt för att gå i högklackat. När jag har tränat hemma inför tidigare roller har det hänt att jag har glömt skorna på mig så att grannarna sett när jag har trippat runt för att slänga soporna, säger han.

Fylld med discoklassiker

Musiken till "Priscilla - queen of the desert" består av 25 discolåtar som har översatts till svenska. Att publiken redan känner till dem ger musikalen ett försprång gentemot andra föreställningar, tror Pernilla Wahlgren.

Många tycker ju att musikallåtar är lite töntiga. Se på "Idol". De säger ofta när någon är på audition att "det här är ingen jävla musikal". Det funkar liksom inte att gå in där och sjunga "Anthem".

Pernilla Wahlgren gjorde sin första musikalroll i Folkans uppsättning av "Annie" redan 1979. Däremot är hon inte van vid att hänga elva meter ovanför scengolvet när hon sjunger.

Jag är lite höjdrädd. När man hissas upp tänker man "shit, om något händer nu kommer jag att dö".

För Björn Kjellman är utmaningen en annan.

Jag jobbar med Erik där borta. Vi tränar på samma danssteg och han lär sig dem direkt medan jag står och kliar mig i huvudet. Det är så oerhört irriterande!

Mer läsning

Annons