Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mauds politik får Börje att lämna Centern

Börje Hörnlund kommer inte att rösta på Centerpartiet i höstens val.
En av orsakerna är Maud Olofssons ledarstil.
– 16-procentspartiet håller på att bli ett fyraprocentsparti. Och det är Maud som styr, säger Börje till Västerbottensnytt.

Annons

Börje Hörnlund var landshövding mellan 1996 och år 2000 i Västernorrland. Under tre år, i början av 1990-talet, satt han som arbetsmarknadsminister i den borgerliga regeringen. Det senaste åren har han kritiserat sitt eget parti under Maud Olofssons ledning hårt. Han upplever sitt parti som toppsstyrt utan kontakten med verkligheten. Partiets kärnfrågor, som till exempel kärnkraften, har slarvats bort, anser han. Kopplingen till jordbruk och landsbygd tonats ner.

– Maud Olofsson har dragit högerut och med det äventyrat partiets själ, förklarade den förre landshövdingen i en deabttartikel i Dagens Nyheter. Mandat och personliga maktpositioner har blivit viktigare än det politiska innehållet.

Börje Hörnlund sitter just nu hemma i Fredrika i Västerbotten och filar på sina memoarer. Boken ska komma ut i god tid innan valet i höst och förväntas innehålla svidande kritik mot Maud Olofsson. Men även miljöminister Andreas Carlgren kommer att få sig en känga, enligt artiklar i kvällspressen. Där har den förre landshövdingen i Västernorrland även klargjort att Centerpartiet inte kommer att få hans röst i höst.

Börje Hörnlund, säger i en intervju i Expressen, att han inte bestämt vilket parti som han ska rösta på i höstens val. Det enda som är säkert är att det inte blir Centerpartiet.

– Centern har tappat bort sina rötter. Under tidigare partiledare hade många socialdemokrater Centern som ett bra alternativ. Så är det inte idag, säger Börje.

Börje Hörnlund har, säger han, fått ryggdunkningar från många håll. Även från det egna leden. Det jäser i centerleden, understryker den före detta riksdagsmannen för Medelpad, Tage Pålsson, 72 år, som fortfarande är aktiv i kommunpolitiken hemma i Ånge.

– Vi stöttar Börje till hundra procent. Centern håller på att tappa bort sig själva under Maud Olofssons ledning. Gamla centerpartister känner inte igen sig i partiet längre. Vi lider verkligen med Thorbjörn Fälldin, säger Tage Påhlsson, för övrigt farbror till hockeyproffset Samuel Påhlsson.

Tage Pålsson, som representerar centern i Ånge, tror att upproret mot Maud Olofsson kommer att sprida sig:

– Vi har fått mycket respons på vårt uttalande. Partikamrater i grannlänen tycker att det är bra att någon vågar ta bladet från munnen, trots att det är valår.

Annons