Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måttligt festande i Stockholm

Annons

Unga vuxna i Stockholm dricker mindre när de är ute och festar än jämnåriga i Storbritannien. I en studie mättes promillehalten på 795 personer i Stockholm mellan 18 och 30 år under fredags- och lördagsnätter. I genomsnitt hade de 0,74 promille alkohol i blodet.

I en europeisk jämförelse är nivån i Stockholm genomsnittlig, men britterna sticker ut med en klart högre promillehalt, 1,3 promille för män och 1,0 för kvinnor, skriver Dagens Nyheter.

Rapporten kommer från Stad (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem), ett samarbete mellan landstinget och Karolinska institutet. Daniel Müller, projektledare på Stad, är förvånad över den låga promillehalten och säger att bilden av att svenskar är mer berusade än andra européer inte stöds av rapporten.

Vi har inte riktigt samma suparkultur som tidigare, säger han till DN.

Ett problem vid studien var att det saknades jämförande material från de andra nordiska länderna. Det fanns inte heller några liknande mätningar från Frankrike eller Tyskland. Det innebar att man fick nöja sig med jämförelser från Storbritannien, Nederländerna, Spanien och Slovenien.

Vi kunde bara utgå från befintlig forskning. Våra nordiska grannar hade givetvis varit intressanta att jämföra med, men vi hittade inget publicerat därifrån, säger Daniel Müller.

Han är osäker på om ungdomarna i Stockholm är representativa för ungdomarna i övriga landet, men misstänker att alkoholvanorna kan skilja sig åt från region till region.

Vi har numera en trevlig restaurang- och krogkultur i Stockholm. Det är möjligt att det sups mer i andra delar av landet, säger han.

Enligt Mats Ramstedt, docent i sociologi och chef på Stad, är resultatet av studien inte helt oväntat. Svenska ungdomars alkoholkonsumtion har sjunkit de senaste åren, och vissa ungdomar dricker inte alls.

Men vi trodde nog att alkoholhalterna skulle vara lite högre än vad de visade sig vara, säger han.

Varför supandet minskat bland de yngre är det ingen som vet, enligt Ramstedt.

Det finns gissningar, om att det skulle bero på att de spelar dataspel i stället, eller att föräldrarna påverkar mer än förr. Men ingen vet egentligen, säger han.

Mer läsning

Annons