Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matprishöjningar oroar hushållen

Drygt varannan svensk räknar med oförändrad prisökningstakt men en majoritet befarar att matpriserna ska accelerera, enligt en undersökning om hushållens inflationsförväntningar gjord av Skop. Undersökningen bygger på intervjuer med drygt 1 000 personer under mars månad.

Över hälften, 52 procent, av alla svenskar tror att de genomsnittliga priserna i Sverige kommer att fortsätta att öka i samma takt som tidigare. Två av fem befarar en snabbare prisökningstakt.

När det gäller matpriserna tror 55,8 procent att de kommer att öka snabbare under det kommande året, mot 54,2 procent i januarimätningen. Enligt Skops analytiker docent Örjan Hultåker har det skett ett trendbrott i hushållens förväntningar.

För ett år sedan var det få som upplevde matprisökningar som ett hot. Då var det i stället bostadspriserna som oroade hushållen. Nu är det tvärtom.


/Allehanda.se