Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matmöten ger vänskap över gränserna

Över en bit mat kan allt hända.
– Vi möts, pratar och visar varandra våra olika kulturer. Det ger många nya vänner, säger Mai Nahas Alhaddad om integrationsprojektet "Mat & Prat", där nyanlända och svenskar bjuder varandra på middag.

Den regngråa himlen börjar spricka upp över Gådeåby denna lördagseftermiddag. Det doftar gott i köket hos familjen Grip som väntar gäster.

Plötsligt knackar det på dörren och Mai Nahas Alhaddad med familj från Syrien stiger in. Värdfamiljen möter upp och de hälsar på varandra med glädje och kramar. Att det är ett kärt återseende är inte att ta miste på.

– Det är vi som bjuder tillbaka. Vi har varit på middag hos dem tidigare och det var ett möte som resulterade i vänskap, säger Stefan Grip.

Anki tar fram två förstorade foton från Mais bröllop i början av maj, där familjen Grip var närvarande.

Mai och maken Fadi Alhaddad skiner upp och det blir kramkalas ännu en gång.

Dagens möte och middag är en följd av integrationsprojektet "Mat & Prat" som startade i Härnösand i början av 2015. Det är ideellt och syftar till att nyanlända och svenskar ska få kontakt och att nyanlända ska få chans att prata svenska. Kontakt skapas genom att de som är intresserade fyller i ett ansökningsformulär. Antingen på papper på Sambiblioteket, där Stefan Grip jobbar, eller via nätet. Sedan matchas intressenterna ihop. Hittills har cirka 25 middagsmöten hållits i Härnösand.

– Det är en enkel formalitet utan förpliktelser. Ett sätt att träffa nya människor, snacka och äta en bit mat. Att vara generös mot andra ger ju mig något tillbaka, säger Stefan Grip.

– Man träffas förutsättningslöst och ser vart det bär. För oss har det framför allt inneburit att vi fått nya vänner. Det är jätteroligt att träffa människor på det här viset, säger Anki Grip.

Ytterligare ett par sluter upp; Ana Paula och Nisse Vikman. Ana Paula är från Brasilien och med i "Mat & Prat" för första gången och har sett fram emot middagsmötet.

– Det ska bli jättetrevligt, säger hon.

Värdparet börjar servera maten och innan TÅ lämnar sällskapet med önskan om en trevlig kväll säger Mai Nahas Alhaddad:

– Vi har fått ett nytt liv i Sverige och många nya svenska vänner här. Det känns som vårt hemland.