Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matematiskt prisför verktygslåda

För ett par veckor sedan mottog Kaj Nyström vid Matematiska institutionen vid Uppsala universitet Wallmarkska priset på 120000 kronor.

Annons

Priset delades ut i samband med Kungliga Vetenskapsakademiens årliga högtidssammankomst på Konserthuset i Stockholm i början av april.

Motiveringen till priset löd "För hans arbeten inom icke-linjär harmonisk analys, speciellt studiet av p-Laplaceoperatorn för randvärdesproblem med låg regulariet."

Vad innebär det?

– Teorin för icke-linjära partiella differentialekvationer, pde, är av fundamental betydelse i matematisk analys och inom tillämpningsområden som fysik, biologi och ekonomi. Förenklat används elliptiska problem för att modellera fenomen som inte beror på tiden och som är av stationär natur. För att förstå dynamik är det dock viktigt att arbeta med paraboliska problem.

Varför fick du priset?

– För att jag utvecklat en matematisk verktygslåda med vilken det nu är möjligt att närmare förstå och analysera lösningar till en viss klass av icke-linjära partiella differentialekvationer som benämns ekvationer av p-Laplace typ.

Vilka är dina projekt nu?

– I dagens läge bedriver jag flera projekt om olika partiella differentialekvationer. Ett av dem syftar till att bygga en matematisk teori, med tillämpningar inom finans och fysik, för en betydande klass av linjära men degenererade paraboliska pde som ofta benämns ekvationer av Kolmogorov type eller, i vissa sammanhang, Kolmogorov-Fokker-Planck ekvationer. Dessa ekvationer förekommer inom flera delar av den matematiska analysen, i fysik och tillämpade matematik. Jag bedriver också flera tillämpade projekt med bland annat fokus på optimering av vattenkraft, modellerade som så kallade optimal switching problem, samt matematiska modeller för så kallad högfrekvenshandel.

Kaj är född i Uppsala och uppvuxen i Östersund, med har tillbringat de flesta somrarna och loven i Antjärn, söder om Härnösand. Kajs pappa, Staffan Nyström, har sina rötter i Härnösand och flyttade tillbaka till stan 1993. Kaj har i sin tur tillbringat somrarna med sin familj i sommarbostaden i Antjärn.

Intresset för matematik tilltog på allvar när Kaj gick i nionde klass och skulle göra sin prao.

– Pappa arbetade som gymnasielärare i matematik och jag fick följa med honom på praktiken. När jag satt med på lektionerna upptäckte jag att det inte var omöjligt att lösa uppgifterna och det skapade inspirationen, säger Kaj.

Detta ledde till att han efter studentexamen 1988 fortsatte studierna vid Umeå universitet och 1994 disputerade han i matematik. Därefter blev det postdoktorsstudier i USA, för att sedan åter vara tillbaka i Umeå för att fortsatt karriär inom den finansiella industrin. Han bestämde sig senare för att fortsätta forska och jobbade sedan som universitetslektor vid institutionen för matematik och matematisk statistik. För fyra år sedan fick han Wallenbergpriset för sina banbrytande resultat inom teorin för icke – linjära partiella differentialekvationer. 2001 flyttade han till Stockholm där han i två år jobbade som riskanalytiker vid Swedbank. Nu pendlar han dagligen till arbetet vid universitetet i Uppsala, där han för två år sedan utnämndes till professor

På fritiden är det familjen som gäller, sambon Susanne och barnen Nora och Isak.

– I dagens läge delar jag min tid mellan arbetet och familjen. Jag reser och tränar. Har också fem doktorander och fem postdoktorer i min grupp varför jag försöker minimera övriga uppdrag.

Vad ska du göra för de pengar du tilldelats?

– Jag ska använda dem till resor med familjen till och i Asien.

Annons