Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frasiga pajdrömmar

/
  • Filodegspaj blir garanterat spröd. Här fylld med babyspenat, broccoli, lök och valnötter.   Foto: Dan Strandqvist
  • En rustik vegetarisk paj smaksatt med pesto. Kan om man vill kombineras med en kyld ört- och pepparrotssås.   Foto: Dan Strandqvist
  • Lax- och spenatpaj bakad i låg form med löstagbar kant.   Foto: Dan Strandqvist
  • Pizza i pajform blir garanterat en favorit.   Foto: Dan Strandqvist

Paj har blivit en lunch eller picknickrätt att räkna med. Praktisk att förbereda och uppskattad att duka upp, antingen den är baserad på kött, fisk eller enbart grönsaker.

Annons

Hemligheten med att lyckas med pajskalet är att arbeta samman bindemedel och fett. Den som kan sin bakläxa känner igen knepet från smördeg där man kavlar samman mjöl och smör till en så kallad tusenbladsdeg. En fullt så stor uppgift behöver det inte vara för den som vill få en perfekt pajdeg. Att knåda är inga problem, inte heller att kyla den i en halvtimme, men att förgrädda degen kan bjuda på överraskningar.

Ett gammalt knep är att fylla skalet med torra gula ärter för att den inte ska krypa ned i värmen. Det fungerar, men en enklare lösning är att kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. När den nått rätt storlek, så att den täcker pajformen, avlägsnas det övre bakplåtspappret. Därefter vänds degen ned med hjälp av det underliggande bakplåtspappret som nu hamnar överst. Nagga direkt genom pappret med en gaffel och förgrädda. Ta sedan bort pappret, fyll och grädda klart.

Ett annat sätt, enklare eller knepigare, är att köpa färdig filodeg och låta den tina i kylskåp. Står man sedan ut med att pillra ut de lövtunna plattorna får man garanterat ett sprött och frasigt skal.

Fina porslinsformar får gärna följa med ut på bordet medan mer praktiska metallformar gör sig bättre i köket. Om man sedan väljer en hög eller en lägre vid form är hugget som stucket.

Dan Strandqvist/TT

RECEPT

----------------------

Vegetarisk filodegspaj

Till 4 personer

1 paket tinad filodeg, 270 g, 6 plattor

50 g smör

Till fyllningen:

150 g fetaost

150 g färsk broccoli

100 g strimlad purjolök

65 g hackad babyspenat

50 g valnötskärnor

5 ägg

4 dl mager grädde

1/2 tsk gurkmeja

salt och vitpeppar

75 g riven ost, gärna Västerbottensost

Att äta till:

blandad sallad

1. Smält smöret. Tryck ned ett bakplåtspapper i en pajform med löstagbar botten, diameter cirka 26 centimeter. Varva tinade (viktigt då de är extremt tunna och sköra) plattor och smöra lätt mellan varje lager. Degen kan gärna hänga lite över kanten.

2. Grovhacka broccoli, purjolök, babyspenat och valnötter. Sprid ut hacket i pajen och avsluta med fetaost i bitar.

3. Vispa samman ägg, grädde och gurkmeja. Salta och peppra lätt. Slå blandningen i pajskalet och avsluta med riven ost. Grädda av pajen mitt i 200 graders ugn i knappt 40 minuter. Låt den vila i 10-15 minuter. Serveras med fräsch blandad sallad.

Pizzapaj med köttfärs

Till 4 personer

Till degen:

1 1/2 dl ljummet vatten

1/2 paket jäst

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

4 dl vetemjöl + lite till utbakningen

Till fyllningen:

1 1/2 dl kryddad färdig tomatsås

4 dl riven ost

400 g ren nötfärs

olja att steka i

salt och peppar

1 rödlök

färska örter som oregano, timjan och mejram

1. Lös jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt, olja och sist vetemjöl. Arbeta samman till slät deg som får jäsa under bakduk i 30 minuter.

2. Förbered fyllningen. Här väljer vi en färdig tomatsås ur det stora sortimentet av pastasåser. Riv osten. Hetta upp en stekpanna och stek köttfärsen i olja till dess den grynar sig. Krydda med salt och peppar.

3. Fetta in en pajform med hushållspapper doppad i olja. Kavla ut degen och lägg den i formen. Bred på tomatsås, ost och överst stekt köttfärs och bitar av rödlök, allt i nämnd ordning. Vik in degkanterna och grädda pizzapajen cirka 6-7 minuter på 250 grader. Toppa gärna med färska örter före servering.

Lax- och spenatpaj

Till 4 personer

Bakas helst i låg pajform

Till pajdegen:

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

400 g kallrökt lax

ca 200 g babyspenat

2 dl grädde

2 dl riven ost

1 tsk grönsaksbuljong i pulverform

4 ägg

1/2 krm svartpeppar

1 msk hackad timjan

1. Hacka smör och vetemjöl till en grynig massa i matberedaren. Tillsätt vatten och kör lite till. Arbeta samman degen för hand med några snabba tag. Kavla ut mellan två bakplåtspapper och lägg i en smord, låg pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda 10 minuter på 200 grader i ugnen. Tips! Låt ett bakplåtspapper ligga kvar över degen så minskar risken att degen sjunker ned längs med kanterna.

2. Koka upp grädde och riven ost. Hacka och vänd ned spenaten. Smaksätt med buljong i pulverform, svartpeppar och hackad färsk timjan. Sjud i tre minuter. Dra kastrullen från värmen och knäck i fyra ägg. Rör om och slå nästan allt i pajskalet.

3. Täck med lax i tunna skivor. Slå i resten av fyllningen och grädda i 35 minuter i ugnen på 200 grader.

Vegetarisk paj med pesto

För cirka 6 personer

Till pajdegen:

75 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl kesella

Till fyllningen:

1 zucchini

2 paprikor, gärna olika färger

1 gul lök

1 msk olivolja

3 tomater

3 ägg

2 dl mjölk eller hälften mjölk och grädde

4 msk basilikapesto

1. Montera kniven i matberedaren. Mät upp smör och vetemjöl. Kör till dess fett och mjöl blandat sig.

2. Tillsätt kesella och blanda till slät deg. Ibland får man ta ett par tag för hand mot slutet. Lägg degen kallt en halvtimme innan utbakning.

3. Kavla eller tryck ut pajdegen i en 24 centimeters form med löstagbar botten. Nagga botten och ställ in i frysen en kvart. Grädda skalet knappt 10 minuter i ugnen på 200 grader.

4. Skär grönsakerna i bitar och vänd runt dem i rymlig uppvärmd kastrull tillsammans med en matsked olivolja. Lyft över grönsakerna till det förgräddade skalet.

5. Vipa samman ägg, mjölk och pesto och slå över grönsakerna. Grädda cirka 40 minuter på 200 grader i ugnen. God som den är men ännu godare med kyld ört- och pepparrotssås.

Kyld ört- och pepparrotssås

Till 6 personer

3 msk majonnäs

2 dl gräddfil

1 dl finhackad förvälld eller fryst spenat

1 msk finhackad persilja

1 msk hackad dill

1 msk hackad körvel (helst färsk)

1 msk färskriven pepparrot

salt och peppar

citronsaft

1. Gör såsen i god tid. Hacka spenat, persilja, dill och körvel. Skala och riv färsk pepparrot.

2. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft. Ställ såsen kallt till dess den ska serveras.

Att dricka till

Svalt rosévin är alltid rätt till paj. Franska Côtes de Provance (74125) 89 kronor, är ett av många bra alternativ.

Mer läsning

Annons