Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mästerlig fars i Örnsköldsvik – Teaterspegeln sätter upp klassikern "Det stannar i familjen"

Just nu repeteras det intensivt på Gnistan i Gullänget. Om bara några dagar är det premiär för Teaterspegelns nya fars, som är en riktig klassiker.
– Vi har aldrig haft så många på scenen förut, säger Sören Back från Teaterspegeln.

Tolv skådespelare krävs för att berätta historien om en nervös neurolog, en planerad julkarneval, ett förmodat men inte helt säkert dödsfall, en övernitisk översköterska, en förvirrad äldre man och ett förflutet som dyker upp på ett minst sagt opassande sätt.

Den ursprungliga pjäsen utspelas på St Andrews Hospital i London – men det har teatergänget ändrat på.

– Vi har gjort om den så att den utspelas på Örnsköldsviks sjukhus i stället. Vi har ändrat namn och platser, men i övrigt är pjäsen i originalskick, säger Sören Back, som spelar Doktor Frisk.

– Även en del av scenografin är anpassad till Örnsköldsvik, vi hoppas att igenkänningsfaktorn ska vara hög. Det är en väldigt rolig pjäs, det händer massor och oväntade saker.

Ray Cooney är en av världens mest spelade komediförfattare och ligger bland annat bakom succéer som "Hotelliggaren" och "Kuta och kör". Hans pjäser har översatts till 20 språk och spelas över hela världen. "Det stannar i familjen" är den tionde farsen i ordningen som Teaterspegeln uppför på Gnistan.

– Vår nisch är att spela fars, det är kul och vi vet att publiken tycker om det, säger Sören Back.

– Vi lägger ned mycket tid på att repetera och att ha länsregissören till hjälp är förstås extra värdefullt, det är andra året vi jobbar med honom. Det är otroligt givande att jobba med en professionell regissör.

Repetitionerna på Gnistan är inne i ett intensivt skede. Mycket ska finputsas, nu när det bara är några dagar kvar till premiären. Det är lördag och länsregissör Iso Porovic finns på plats.

– I dag jobbar vi med första akten och lägger mycket krut på den, säger han.

– Det här är en väldigt duktig och erfaren ensemble. Det underlättar arbetet; dessutom är det väldigt kul att jobba med amatörer.

Iso Porovic jobbar just nu med fem olika produktioner i länet; en premiär är redan avklarad.

– Sedan har vi den här premiären den 30 januari, en annan premiär den 4 mars, en den 15 april samt en sommarteater i Ånge. Och lite annat däremellan, säger han med ett skratt.

Ray Cooney är något av en favoritförfattare för Teaterspegeln. Ensemblen har tidigare spelat två lyckade farser av denne farsförfattarnas mästare – ”Pengarna eller livet” och "Kuta och kör”.

– Pjäserna är väldigt välskrivna och en fröjd att spela, summerar Sören Back.

"Det stannar i familjen" har premiär lördagen den 30 januari på Gnistan, i samarbete med Teater Västernorrland.

■■ Vill du ha senaste nytt direkt i din mobil? Ladda ner Allehandas app till Iphone eller Android.

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

För färska kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook: