Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mässling kan ha spridits till Örnsköldsvik: "Absolut ingen anledning till oro"

En person hemmahörande i Göteborg var under julen i Örnsköldsvikstrakten. Under färden tillbaka till Göteborg insjuknade person i vad som visade sig vara mässling.

Annons

Hans Boman smittskyddsläkare på landstinget Västernorrland, bekräftar att personen vistats i Örnsköldsvik.

– Det är ett tjugotal personer som har umgåtts med personen. Vi har gjort en smittspårning och gjort bedömningen att risken för utbrott är liten, då de flesta är vaccinerade och därför immuna mot mässlingen. Men det finns alltid en risk för spridning, säger Hans Boman.

Han fortsätter:

– Det finns absolut ingen anledning till oro, det kan bryta ut sådana här utbrott och risken till spridning är liten. I just det här fallet så jobbade personen med de sjuka i Göteborg, i andra fall kan det handla om att man blivit smittad på en utlandsresa eller så. De personer som löper störst risk att bli smittade är personer födda under 60- och 70-talen då det inte vaccinerades för mässlingen, samt de som inte har blivit vaccinerade eller inte har haft mässling.

Om man skulle bli smittad så ska man absolut inte söka sig till vårdcentral eller sjukhus, då finns risken att smitta någon som har dåligt immunförsvar. Istället ska man ringa sjukvårdsupplysningen.

Symptom på mässling är: Feber, torrhosta, ögonirritation, huvudvärk och, efter 3-4 dagar, ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som vanligen debuterar i ansiktet för att sedan sprida sig över bål och resten av kroppen.

Hans Boman säger att det egentligen är en i allmänhet godartad sjukdom, men att komplikationerna kan bli allvarliga.

– De allvarligaste komplikationerna är lunginflammation eller hjärnhinneinflammation, säger Hans Boman.

Andra följdsjukdomar kan vara öroninflammation och bihåleinflammation. Inkubationstiden, det vill säga tiden innan mässlingen bryter, ut är sju till åtta dygn. Fast det kan ta så långt tid som tio till tolv dagar.

En person som fått mässlingen kan smitta i upp till fem dagar och om man misstänks ha blivit smittad erbjuds vaccin till den som inte har fått det innan. Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att man har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan personen är återställd.

Källa: Vårdguiden