Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Masslakt av får i Resele

På fredagen slaktades ett 50-tal får och lamm i Resele efter beslut från länsstyrelsen.
Djurägaren har djurförbud – men djuren fanns kvar på hans gård. Därför slaktas de.

Annons

allehanda.se har tidigare i flera artiklar berättat om den djurägare i Resele, Ted Hopkins, som fick djurförbud i februari.

Vid en kontroll den 20 mars upptäckte länsstyrelsen att det fortfarande fanns hästar, nötkreatur och får på hans gård. Polismyndigheten omhändertog djuren.

Läs mer: Djur omhändertas i Sollefteå

Den 8 april beslutade länsstyrelsen att fåren och lammen skulle avlivas hemma på gården.

– Det som sker i dag är att polismyndigheten effektuerar ett beslut från länsstyrelsen. Två slaktare finns här, samtliga får ska avlivas och kadavren transporteras bort för destruktion, säger biträdande närpolischef Jens Forsberg, på plats på gården.

– Självklart är det här en jobbig situation. Det är mycket upprörda känslor här i dag, och det har vi full förståelse för.

Nötkreatur och hästar ska avlivas vid ett senare tillfälle på slakteri.

Länsstyrelsens kritik som ligger till grund för beslutet om djurförbud har främst handlat om brist på torra och rena liggplatser och skydd, att ligghallen varit för liten, att djurens hull varit under medelgott, dåligt med strö och skaderisker. Enligt länsstyrelsen åtgärdades aldrig bristerna.

Ted Hopkins anser att han har blivit felbehandlad.

– Allt det de har haft synpunkter på har vi åtgärdat, säger han.

– Tackornas hull var under medelgott, men då gav vi dem mer kraftfoder. Att det varit dåligt strött beror på att kontrollerna skett tidigt innan vi hunnit mocka.

Han betonar också att han sålde djuren efter att han fått djurförbud. De fanns förvisso kvar på hans gård, men andra personer äger dem och ska även sköta dem. Själv har han skrivit sig på en annan adress.

Länsstyrelsen menar dock att Hopkins faktiska kontakt med djuren inte upphört. I beslutet står det att djuren ska förflyttas från fastigheten för att djurförbudet ska anses efterlevt.

– Det räcker inte med att andra personer står som ägare. Dessutom har vi haft svårt att få kontakt med de nya ägarna, säger Annika Wallin, enhetschef på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen hade helst velat undvika att den här situationen uppstod, men Wallin säger att de inte hade några andra alternativ.

– Djuren är osäljbara, eftersom de är inavlade och inte är testade för vissa sjukdomar. Och att flytta dem till en annan gård när de är dräktiga eller precis har lammat går inte.

Ted Hopkins är upprörd över att länsstyrelsen inte tar till vara på köttet.

– Men vi kan inte garantera kvaliteten på köttet när djuren slaktas så här på gården. Och att transportera dem till slakteri går ju inte eftersom de inte får flyttas, säger Wallin.

Länsstyrelsens beslut om ett omhändertagande av djuren är överklagat till förvaltningsrätten. Något avgörande där har ännu inte kommit. Men i väntan på det har länsstyrelsen rätt att effektuera det beslut som ligger, så länge förvaltningsrätten inte beslutar om inhibition, vilket de inte gjort.

– Vi kunde inte skjuta på det här längre. Vi har gett djurägaren många chanser att åtgärda de brister vi påpekat, men så har inte skett.