Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massivt norskt nej till EU

Annons

Bara 19 procent av norrmännen tycker att Norge ska gå med i EU, visar en ny mätning. Nej-sidan har majoritet i alla landsdelar, åldersgrupper och utbildningsnivåer, enligt mätningen som Sentio gjort för Nationen och Klassekampen.

Mest positiva är de som röstar på Høyre. Av dem säger bara 60,8 procent nej.

EU-medlemskap är hur som helst inte aktuellt under nästa stortingsperiod, säger Høyres Torbjørn Røe Isaksen till Klassekampen.

Resultatet tyder på en ordentlig EU-spricka bland norrmännen.

Drygt hälften av dem som väntas få en plats i stortinget efter valet i september är nämligen EU-anhängare. Detta enligt en opinionsmätning som organisationen Nei til EU nyligen gjorde, just för att se klyftan mellan landets politiker och resten av befolkningen i den i alla tider inflammerade EU-frågan.

Mätningen, som omfattar nästan 400 stortingskandidater från elva partier, visar att hälften av de 169 politiker som har störst chans att bli valda är anhängare av ett norskt EU-medlemskap. Medan 84 är EU-anhängare är 64 EU-motståndare. 21 vet inte eller har avböjt att svara.

I det nuvarande stortinget, som suttit sedan 2009, fanns lika många motståndare som anhängare.

Det märkliga är därmed att en EU-fientlig majoritet av väljarkåren väntas välja ett EU-vänligt flertal på stortinget, säger valexperten Bernt Aardal.

TT

Mer läsning

Annons