Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massiv kritik mot bosättningsplaner

Annons

Israel ska ha godkänt planer på att bygga 500 ytterligare nya bostäder på södra Västbanken.

Beskedet väcker snabbt massiv kritik från omvärlden.

Planer innebär ett första steg mot att anlägga en helt ny stad på ockuperad mark, uppger ett lokalt råd av bosättare. Rådet presenterade planerna på den nya staden, nära Betlehem, redan år 2000. Först nu har projektet fått grönt ljus.

Målet är att staden ska ha 6 000 bostäder och uppåt 25 000 invånare - vilket skulle göra den till en av Västbankens största bosättningar.

Om planerna blir verklighet kommer möjligheterna för palestinier att ta sig mellan Jerusalem och Betlehem avsevärt begränsas. Palestinska byar kommer dessutom att splittras när vägar dras som palestinier inte utan vidare får färdas på utan som i stället tvingar dem till långa och omständliga omvägar.

Kritiken från omvärlden och israeler som motsätter sig regeringens bosättningspolitik är massiv.

Det här sänder budskapet att Israel inte ser en tvåstatslösning som ett alternativ. Det blir mycket svårare att dela upp marken i en slutgiltig fredsöverenskommelse om det byggs en hel stad där, säger Hagit Ofran från bosättningskritiska organisationen Fred nu. Den israeliska regeringen och bosättarna bör ha klart för sig att de kommer att ställas till ansvar för detta, sade en talesman för palestiniernas president Mahmud Abbas.

Hans uttalande sågs som en antydan om att palestinierna kan komma att försöka ställa Israel till ansvars vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Geneve.

Men de nya planen är bara den senaste i en rad plangodkännanden den senaste veckan rörande tusentals nya bostäder på ockuperad mark och i de delar av Jerusalem som Israel annekterat.

Mer läsning

Annons