Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massakermisstänkts egendom stormad

Filippinska soldater stormade på fredagen egendomar tillhörande den mäktiga politiska klan som misstänks för massakern på 57 människor, uppgav en militärtalesman.

Vi söker efter vapen, sade överstelöjtnant Jonathan Ponce, till tv-stationen GMA, samtidigt som soldater med understöd av pansarfordon tog sig in på den vidsträckta egendomen som tillhör Andal Ampatuan-klanen.

Det förekom inga uppgifter om skottlossning under soldaternas räd mot egendomen i Shariff Aguak, i provinsen Maguindanao.

Klanpatriarkens son och namne, Andal Ampatuan junior, greps för tre dagar sedan och har hittills anklagats för 25 fall av mord. Enligt myndigheterna riskerar han fler åtal.

Polisen har också väckt åtal mot Andal Ampatuan senior och fyra andra familjemedlemmar för deras roll i massakern och väntar på att justitiedepartementet ska ta ställning om de ska ställas inför rätta i en civil domstol.

Ampatuan senior är guvernör i Maguindanao och har styrt provinsen det senaste decenniet med stöd av sin egen privata armé och med stöd av president Gloria Arroyos styrande koalition.

Men koalitionen har efter massakern uteslutit Ampatuan senior och junior liksom en släkting till dem som hade en ledande position på ön Mindanao i södra Filippinerna.

Enligt polisen sköt Ampatuan junior och 100 av hans beväpnade män ihjäl deltagare i en konvoj med släktingar till en rival till posten som guvernör i Maguindanao i valet nästa år.