Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massakerklan tros ha dödat 200 till

Minst 161 personer misstänks för direkt inblandning i massakern mot bland annat journalister i södra Filippinerna i november, uppgav landets högste polischef på onsdagen.

Bland den stora skaran misstänkta finns befäl inom såväl polis som militär.

Samtidigt framkommer uppgifter om fler offer för det brutala klanstyret i provinsen Maguindanao. Enligt Filippinernas officiella människorättskommission har minst 200 människor dödats. Liken tros ligga i massgravar på olika platser i provinsen.

Enligt kommissionens ordförande Leila de Lima vågar vittnen nu berätta om vad som hänt, eftersom många av Ampatuan-klanens ledare nu sitter bakom galler.

Andal Ampatuan den äldre, klanens patriark, har varit guvernör i Maguindanao och allierad med president Gloria Arroyos regeringskoalition. Hans son med samma namn, med titeln borgmästare, är huvudmisstänkt för massakern. Han har åtalats för mord i 25 fall.

Totalt dödades minst 57 människor i den uppmärksammade massakern, de flesta journalister och släktingar till en politiker som skulle registrera sin kandidatur i guvernörsvalet i Maguindanao nästa år.

I fredags utlyste president Arroyo undantagstillstånd i provinsen för att slå ner ett hotande uppror av klanen Ampatuan.