Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martina i Docksta köpte hus fullt av hussvamp: "Kände mig besviken och utlämnad"

Martina Gustafssons drömhus blev till en mardröm. Hussvamp och ett renoveringsbehov på 1,5 miljoner kronor har gjort henne hemlös.
"Jag är mest ledsen för att varken säljare, besiktningsman eller försäkringsbolag tar på sig något ansvar", säger hon.

I november i fjol berättade vi om Martina Gustafsson i lilla Dynäsfors, Docksta, vars livsuppgift var att hjälpa utsatta djur. Till det hade hon länge letat ett lämpligt hus på landet. Mest för att få plats för sina stora hobby – och för att bo nära naturen.

Det var i oktober 2013 tipset om huset kom från en mäklare i Örnsköldsvik, som hon hade mött flera gånger tidigare på husvisningar.

– Mäklaren ringde och berättade om huset, som ju egentligen inte låg inom Örnsköldsviks kommun, där jag mest hade sökt tidigare, berättar husköparen.

Efter visningen fattade Martina Gustafsson tycke, trots att hon var medveten om att det fanns ett visst renoveringsbehov.

– Huset var ju gammalt och därför konsulterade jag en besiktningsman, som också påpekade vissa brister, som jag var väl medveten om att jag skulle behöva åtgärda, bland annat yttertaket, som mina besparingar – 100 000 kronor – gick till.

– Men han sa definitivt inte att huset var fullt av äkta hussvamp, säger hon och tittar ner i hålet i golvet med hussvamp, där det nya badrummet skulle byggas.

Själva upptäckten kom i samband med att hon skulle renovera badrummet och ett intilliggande rum, för att hon skulle anpassa boendet till en handikappad flicka, som hon till vardags är assistent till.

– Jag var på jobbet när snickaren ringde och berättade vad han hade upptäckt. Jag blev alldeles kallsvettig när han talade om hur det såg ut under golvet i badrummet, säger hon och påpekar att nästa steg var att ta dit en saneringsfirma.

– Saneringsfirman konstaterade direkt att hela huset var fullt av äkta hussvamp och att en sanering skulle komma att kosta omkring 1,5 miljoner kronor. Samtidigt finns det inga garantier för att det ska bli helt perfekt, säger hon om huset och marken på fyra hektar, som hon bara två år tidigare hade betalat 420 000 kronor för.

På frågan vad hon kände den där dagen kommer svaret snabbt, men samtidigt genomtänkt.

– Kaos och katastrof – och jag kände mig förstås besviken och utlämnad.

Samtidigt berättar Martina Gustafsson att hon känner sig lurad, eftersom hon blev tipsad av en fastighetsmäklare om ett egentligen utdömt hus – och att samtidigt besiktningsmannens ord inte var värt ett enda dugg.

– För mig är det allvar. Det är jag och alla mina djur som har blivit hemlösa när ingen vill ta på sig ansvar eller hjälpa till.

En del i historien är också att Martina Gustafsson vill varna andra för att inte gå på samma nit som hon har gjort.

– Min försäkring täcker inte hussvamp, men sådant är inte lätt att tänka på när man köper ett hus och tar en försäkring. Samtidigt måste jag fortsätta betala försäkringen, trots att jag inte kan bo där. Just hussvampen är också anledningen till att jag ofta har varit sjuk och fått antibiotika med jämna mellanrum, säger hon.

Som om det inte vore nog med elände, har hon även ofta utsatts för sabotage – både i form av stölder och grymheter mot djuren.

– Jag har förvarat mat till djuren i en stor frysbox, plus röding och älgkött jag har fått av mina föräldrar. Frysen har brutits upp och sedan har man slängt ut allt så det har blivit förstört, eller så har det stulits. Dessutom har en del av djuren släppts ut och någon har täckt över karet, så att de inte ska kunna dricka vatten.

I dag står Martina Gustafsson med ett banklån för ett hus som inte är värt något. Alla djuren har hon lyckats placera ut på olika håll, men när vintern kommer befarar hon att de flesta av dem måste avlivas.

– Jag har inte råd att betala hyra för dem, säger hon och påpekar att det är djuren och jobbet som har hållit henne uppe när det har känts som svårast.

– Just nu har jag tre jobb för att få det att gå runt. Jag jobbar minst 150 procent, säger hon.

– Men det är klart att det påverkar och att stressen gör att jag inte mår bra.

– Jag vet egentligen inte vad jag ska ta mig till. Samtidigt kan jag inte riva huset, eftersom det är bankens säkerhet. Min enda chans verkar vara att försöka betala av lånet så fort som möjligt.

Till sist säger Martina Gustafsson att det är tur att hon har nära och kära som har stöttat.

– Min förra chef har varit underbar. När han började ringa till de inblandade lyssnade dem i alla fall. En ung tjej lyssnar de flesta inte på. Jag har också fått stort stöd av mamman till flickan jag är assistent till, plus förstås mamma och pappa.

Läs mer: Här klarar sig grisen från julbordet – möt Martina som själv tar hand om 48 djur

Läs också: Satsning i slippersfabriken – Docksta Sko lever vidare med nytt blod

Läs också: Grattis Dockstabor – bussarna ska fortsätta rulla efter E4 även 2017