Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martha från Ö-vik skahyllas som hjälte i tv

När Martha Ehlin från Örnsköldsvik fick cancer i bukspottkörteln räddades hon till livet med transplantationen av fem organ från en okänd donator.
I fredagskvällens direktsända tv-gala på Cirkus i Stockholm uppmärksammas hon som Svenska Hjältars kämpe 2013.

Annons

Martha Ehlin var 30 år när hon drabbades av cancer, en ovanlig och obotlig form som angrep bukspottkörteln.

Valet stod mellan att ta cellgifter livet ut för att hålla sjukdomen i schack – eller att operera. Men då krävdes det transplantation av fem organ: lever, bukspottkörtel, magsäck, tolvfingertarm och tunntarm.

I nio månader stod hon på väntelistan för sina nya organ. Rent krasst väntade hon på att en annan person, den blivande donatorn, skulle dö för att hon själv skulle ges chansen till fortsatt liv.

Martha Ehlin hade börjat förbereda sig på att dö när beskedet kom om att det fanns en donator – och de fem organ hon behövde.

I dag är Martha Ehlin 36 år och frisk igen. I somras pratade hon i radioklassikern "Sommar i P1", efter att ha blivit vald till Lyssnarnas sommarvärd.

Då berättade hon om sin kamp för livet och hur hon efter transplantationen startade Mod, Mer organdonation, tillsammans med Peter Carstedt.

Det är också därför hon nu ska hyllas på scenen i fredagskvällens direktsända Svenska hjältar-gala på Cirkus i Stockholm.

Juryns motivering till valet av Martha Ehlin är att hon "är en hjälte för att hon med fem nya organ besegrade cancern och nu använder sitt nyvunna liv till att kämpa för fler organdonatorer i Sverige".