Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märta i EU-domstolen

Elöverkänsliga Märta Tollet-Sjölund får nej i Högsta förvaltningsdomstolen.
Men hon ger inte upp kampen för en sanerad bostad.
– Jag överklagar till EU-domstolen, förklarar hon.

Märta Tollet-Sjölund och hennes ansträngningar i mer än tio år för ett anpassat boende har vi berättat om förr, senast i ett reportage i oktober i fjol.

Ingen ifrågasätter att hon har funktionshinder och besvär. Det finns det läkarintyg som styrker.

Knäckfrågan är om elallergin tvingar Härnösands kommun att ordna en anpassad lägenhet.

Det anser inte förvaltningsrätten som hänvisar till att samband mellan elektriska eller magnetiska fält och de besvär som upplevs inte har gått att bekräfta vetenskapligt.

Kammarrätten går på samma linje och i dagarna kom besked från Högsta förvaltningsdomstolen att man inte ger något prövningstillstånd till Märta Tollet-Sjölund.

Fallet anses inte tillräckligt viktigt för rättstillämpningen och inte heller anses kammarätten har gjort något uppenbart grovt förbiseende eller grovt misstag.

– Jag har fått avslag i alla instanser. Nu är det bara EU-domstolen som kan ändra det här. Jag ska överklaga dit, förklarar Märta Tollet-Sjölund bestämt.

– Jag engagerar mig starkt i strålningsfrågan. Det gäller att upplysa om farorna med den människoskapade mikrovågsstrålningen.

Hon hänvisar till att FN-konventionen om mänskliga rättigheter för funktionshindrade kräver hälsosamma bostäder.

– Min lägenhet, mitt i ett hyreshus i stan, med grannar som använder mycket av den trådlösa tekniken, är synnerligen ohälsosam. Det har alla instanser hittills upplysts om.

I EU-domstolen finns redan andra elöverkänsligas ärenden som väntar på avgörande.

Hon vet också besked att Mora kommun i ett liknande fall har skrivit till EU-domstolen och frågat om inte försiktighetsprincipen ska gälla, att en kommun ska ta det säkra före det osäkra och ordna elsanerat boende.

Svaret kom 2009: Jo, försiktighetsprincipen gäller.

Märta Tollet-Sjölund mår dåligt både fysiskt och psykiskt. Till följd av elöverkänsligheten har hon utvecklat en svår ljusöverkänslighet.

I praktiken bor hon i mörker sedan sommaren 2003 och sover i en strålskyddad säng i sin lägenhet.