Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märta, 110, är äldst i Västernorrland – fortfarande med glimten i ögat och ett stort hjärta

Märta Mattsson är en av landets äldsta personer. Nyligen firade hon 110 år, och verkar ha en rejäl aptit på livet. Hon delar gärna med sig av goda råd och har aldrig långt till ett skratt.

Året är 1906. Sveriges union med Norge har nyligen upphört, Oscar II är än så länge landets regent och en stavningsreform genomförs i svenska språket.

Samma år, den 20 september, föds Märta Mattsson på släktgården Brattvall i Österlo, Stöde socken. Där växte hon upp med sina föräldrar och syskon – en äldre syster och bror samt en tio år yngre halvsyster.

Läs också: Äldst på Alnö – nyss fyllda 102

Många år har gått sedan dess, men Märta finns kvar. I dag bor hon på Knutshemmet i Stöde och har nyligen firat sin 110-årsdag tillsammans med närmsta familjen, som består av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Hon uppvaktades även av personalen på boendet med sång och blommor på morgonen. Till och med läkaren i Stöde kom förbi och gratulerade jubilaren.

Märta har under några år varit äldst i Västernorrland, och är i dag en av Sveriges absolut äldsta personer.

Som liten var Märta flitig i skolan och noga med att kunna sina läxor, mest av rädsla för den argsinta lärarinnan. Senare gick hon på byskolan i Österlo. Hon fick därefter förmånen att fortsätta sina studier i Sundsvall, där hon gick två terminer på Vita bandets hushållsskola vid Nytorget.

Läs också: Nyblivna 100-åringen Eva Lemon: "Jag älskar livet"

Hon bildade familj tillsammans med maken Olof, som Märta var lyckligt gift med i många år. De byggde sin gård i Österlo där de bodde fram till Olofs bortgång 1975.

Som nybliven änka flyttade Märta till en bostadsrättslägenhet i Nacksta 1975, där hon blev kvar till 2010. Vid 103 års ålder tyckte hon att det var dags att få hjälp med sina dagliga rutiner, och flyttade därför till Knutshemmet i Stöde. Hon står i daglig kontakt med dottern Ulla.

Märta har haft ett brinnande intresse för att brodera, virka och sy, och även för trädgårdsskötsel. Hemma på gården i Österlo fanns nog den mest välskötta rabatten i grannskapet.

Hon har också varit vetgirig genom alla år, och vill hänga med i vad som händer. Än i dag läser hon Sundsvalls Tidning dagligen för att hålla sig uppdaterad om händelser i hemtrakten men också ute i världen.

Tack vare hennes flitiga brevskrivande till familj, släkt och vänner finns dessutom en fin livshistoria bevarad för de efterlevande.

Läs också: Här överraskas 100-årige Elton med signerad matchtröja från Hammarby: "Bästa presenten"

Familjen beskriver Märta som en ovanligt vänlig själ med ett stort hjärta, glimten i ögat och som alltid har nära till ett skratt. Än i dag besitter hon en stor portion humor. Hon bryr sig om sina medmänniskor och är engagerad i hur de mår och vad de gör. Och Märta kommer ofta med goda råd – efter att ha levt i 110 år har man snappat upp ett och annat.

Något direkt svar på varför hon har blivit så gammal, och hur man ska leva för att nå samma ålder har hon däremot inte. Men kanske har havregrynsgröten på morgnarna och de dagliga rutinerna spelat en viss roll.

Berättat för