Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkligt att kalla turerna kring hotellbygget för velande – ett klargörande behövs tydligen

Ursäkta tjatet, men det behövs några klargöranden om det en gång planerade hotellbygget på Kanaludden i Härnösand, intill badhuset.

Historien så här långt: Kommunen tog beslut om att ändra i detaljplanen för att hotellet skulle kunna byggas.

Privatpersoner och Naturskyddsföreningen överklagade kommunens beslut till Mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen godkände överklagandet av kommunens beslut eftersom det stred mot nationella kulturintressen.

Kommunen överklagade till Mark- och miljööverdomstolen som ska pröva kommunens överklagan. Där ligger bollen just nu.

Det är märkligt att en kommunfullmäktigeledamot kallar detta för "velande" (Karl Rönnkvists (C), insändare "Velande och brist på ungdomsperspektiv kan få hotellplanerna att gå i graven").

Bättre koll på de demokratiska institutionerna funktionssätt och människors rättigheter att försvara sig mot politiskt ogynnsamma beslut borde man kunna förvänta sig av en kommunfullmäktigeledamot.

I själva verket borde vi vara tacksamma för att det finns "institutioner för bevarande av kulturmiljöer" menar Maria Schottenius i DN 19/11 2018. Detta apropå Mark- och miljödomstolens beslut som förhindrar byggandet av "Nobel Center" på Blaiseholmen i Stockholm nu slutligen fastställts.

Att det i sådana institutioner finns människor med "dokumenterad kunskap" vars uppgift är att ha ett längre tidsperspektiv än vad "tillfälligt valda lokalpolitiker har". Lokalpolitiker som drivs av "impulsen" att sätta sitt märke ("penetrera" skriver Schottenius) på känsliga miljöer och orsaka "oåterkalleliga" skador för framtiden. En parallell med Härnösand känns slående.

Huruvida hotellet ändå byggs om kommunen skulle få igenom sitt överklagande är en annan fråga. Politiker som tidigare varit drivande är borta. Om nuvarande majoritet är bundna av redan uppgjorda avtal är obekant. Kanske kommer en förnyad debatt om byggets för- och nackdelar. Det skulle vara skönt om den debatten kunde vänta tills Mark- och miljööverdomstolen fattat sitt beslut.

Debattrött

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel